Hvorfor er det fortsatt så brrr...kaldt i vannet?

Det er sommer, men de gode badetemperaturene lar vente på seg.

bade i nord

GENSER PÅ: Det er dessverre mer enn klær som skal til for å gjøre badet behagelig. Sjøen bruker mer tid enn lufta på å bli varm.

Foto: Sannum, Tore / SCANPIX

En badelysten Yr-leser i Oslo har skrevet til oss og spør:

– Jeg lurer på hvor fort temperaturen i vannet stiger? Jeg bor i Oslo og er veldig glad i å bade, men det er kaldt. Det har vært noen dager nå med 20 grader og oppover, men det går ikke så fort. Hvorfor?

Vann varmes opp saktere enn luft

Grunnen til at sjøtemperaturen stiger så langsomt er at vann har stor varmekapasitet (se faktaboks).

Det betyr at det kreves mye tilført varmeenergi for å øke temperaturen i vannet med bare noen få grader. Vannet oppvarmes dels gjennom kontakt med luften over, dels ved direkte absorpsjon av solenergi.

Derfor ser vi at sjøtemperaturen fortsatt er lav langt ut på våren, selv om lufttemperaturen da forlengst har begynt å stige.

Sjøtemperaturen stiger deretter sakte utover sommeren, og når gjerne ikke sitt maksimum før ut i august. Da er gjennomsnitttemperaturen i luften allerede på vei ned igjen.

Jenter bader med luftmadrass

SLIK VIL VI HA DET: Sjøen skal være så varm at vi kan plaske rundt i lang tid.

Foto: STEPHANIE PILICK / Afp

Liten forandring fra dag til natt

Den store varmekapasiteten til vann gjør også at sjøtemperaturen endrer seg lite gjennom døgnet. En enkelt, kald natt påvirker ikke sjøtemperaturen noe særlig. Omvendt, det skal også mer til enn et par varme dager for å få sjøtemperaturen til å stige vesentlig.

Luft, derimot har liten varmekapasitet. Den varmes fortere opp, vesentlig gjennom kontakt med bakken, som igjen varmes opp av solen.

På grunn av luftens lave varmekapasitet vil temperaturen kunne variere mye mellom natt og dag i sommerhalvåret, og langt mer enn sjøtemperaturen endrer seg.

Varmere vann om høsten

Om høsten skjer det motsatte: Den gjennomsnittlige lufttemperaturen synker raskt, men på grunn av all den oppmagasinerte varmeenergien i vannet faller ikke sjøtemperaturen på langt nær like fort.

Sjøen må avgi mye energi for at temperaturen skal falle med bare noen få grader, og det tar sin tid. Den er normalt ikke på sitt laveste før ut i mars en gang, og da er lufttemperaturen forlengst på vei oppover igjen.

Så konklusjonen blir at dersom du vil ha skikkelige badetemperaturer, så er det i de fleste tilfeller lurt å satse på ferie på sensommeren!