Hvor mye snø er en millimeter nedbør?

En millimeter nedbør er langt mer når det kommer som snø!

Masse snø i Hallingdal

Lett og tørr nysnø er den letteste snøen å måke. For denne karen på Nesbyen i Hallingdal flyg nysnøen lett med snøfreser!

Foto: @oyvindbrusletten / Instagram

Det er desember, og symbolet for snø begynt å vise seg hyppig på værmeldingen igjen.

Meteorologene har fått mange spørsmål om hvor mye snø man faktisk kan vente seg når det er meldt 1 millimeter nedbør?

Her kommer svaret til alle som lurer!

En god huskeregel

Anne Solveig Andersen

Tommelfingerregelen er stemmer best når temperaturen er rundt 0 grader, forklarer Anne Solveig Andersen.

Foto: Marit Hommedal

Tettheten på snø varierer. Tung snø veier naturligvis mer enn tørr snø, men en tommelfingerregel for nysnø er at:

1 millimeter nedbør = 1 centimeter snø.

– Temperaturen er en viktig faktor for hvor mye snø som kommer og tommelfingerregelen er best når temperaturen er omkring null grader forklarer statsmeteorolog Anne Solveig Andersen.

Våt snø pakker seg sammen

Snø er nedbør i form av sekskantede krystaller. Temperatur og fuktighetsforhold i atmosfæren har betydning for hvordan disse krystallene dannes og blir seende ut.

– Ved temperatur over null grader er snøen ofte våt, krystallene slår seg sammen til større flak og vi får tyngre snø. Her kan vi få færre centimeter fordi snøen er tung og faller sammen. Om vi skal ut å måke snø er dette som regel den tyngste og mest slitsomme snøen å måke, sier Andersen.

Tørr snø gir større snødybde

Ved lavere temperaturer er krystallene skarpere, og det gjør at snøfnuggene holdes mer fra hverandre.

Det gjør snøen lettere, men den tar opp mer plass. Den bygger altså mer enn våt snø, og vil være flere centimeter høyere.

– Etter at snøen har lagt seg starter prosesser der snøkrystallene brytes ned. Derfor minker snødybden selv om temperaturen er for lav til å smelte snøen.

Snøkrystaller

Etter hvert som snøen legger seg blir krystallene brutt ned og pressa sammen. Når det blir mildt blir snøen våt, og krystallene slår seg sammen til større flak.

Foto: Edith Pettersen

Måles som vann

Både når det varsles og måles nedbørsmengder bruker meteorologene millimeter, og nedbørsmengde blir alltid oppgitt i millimeter vann.

– Når vi observerer hvor mye nedbør som har kommet og dette er kommet som snø, blir snøen smeltet og registrert som antall millimeter nedbør, forklarer meteorologen.