Hvilket vær er godt fiskevær?

Det finnes ikke et godt svar på hvilket vær som er best for fisketuren, men det finnes noen tommelfingerregler om vær og fiske.

Sportsfisker

Bris? Regn? Alt vær har visstnok sin fiskesjarm.

Foto: NJFF

Espen Farstad

– Min lidenskap er å fiske med tørrflue og da må det være vindstille, sier Espen Farstad.

Foto: NJFF

I Sportsfiskets år er det planlagt over 1000 fiskearrangementer frem mot sommeren 2015.

I hvilket vær biter fisken? Det kommer mye an på når på året og når på døgnet du fisker, og ikke minst hvor du er: på sjøen eller til fjells, ved et skogsvann eller stående midt i en elv, på Sørlandet eller i Nord-Norge.

Det er Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) som har tatt initiativet til å arrangere Sportsfiskets år. Informasjonssjefen Espen Farstad er selv en ivrig fisker.

– Min lidenskap er å fiske med tørrflue og da må det være vindstille. Men fisker jeg på sjøen, liker jeg litt bris. Alt vær har sin fiskesjarm.

– Selv om det er vanskelig å si noe om hvilket vær fisken biter i så finnes det noen tommelfingerregler vi likevel kan gi, sier Farstad.

Espen Farstads råd:

Nordavind gir dårlig fiske

De fleste fiskere har erfart at nordavinden ikke er noen god fiskevind. Nordavinden varsler ofte en godværsperiode som går mot dårligere vær, fra høytrykk til lavtrykk, og det påvirker fisken.

Abboren har en lukket svømmeblære, så den trenger litt tid på å justere seg inn ved raskt trykkfall. I den perioden vil den sture på bunnen, og er slett ikke lett å få til å ta agnet. Men også fiske i saltvann blir dårligere i nordavind.

Solskinn

Stekende sol er sjelden godt fiskevær. Som regel blir fisken lett skremt og sky i «blankvær», og da er den ikke lett å få til å bite. Men det finnes unntak. Abbor og mort liker solskinn godt, det samme gjelder makrell og hvitting.

Sol etter regn kan være bra, spesielt for mark- og fluefiskeren. Mange insekter tørker opp og kravler rundt og det er jo som kjent fiskemat.

Regn

Lett regnvær kan være bra for fisket. Regnet øker mattilgangen; mark, insekter og småkryp blir skylt ut i vannet. Regnet fører også oksygen med seg ned i vannet, og det gir ofte litt mer aktivitet på fiskene.

I tillegg vet alle laksefiskere at noen regnskyll øker oppgangen av laks i elva fordi vannstanden øker.

Temperatur

Fisken er en vekselvarm skapning. Det betyr at den har samme temperatur som vannet den svømmer i. De fleste fisker har en trivselstemperatur mellom 4–12 grader.

Blir det for varmt i vannet, er det bare de mest varmekjære fiskene som abboren som biter. Er det for kaldt, vil fisken også senke tempoet, og dermed også bitevilligheten.

Vekslinger i været

Mange fiskere har erfart at det er godt fiske akkurat i det det skifter fra dårlig til bedre vær. Det kan henge sammen med lufttrykkendringer, et annet lys eller annet. Uansett må du som fisker være klar når meteorologen melder endringer.

Stå opp tidlig!

Det meste liv i naturen er i mest aktivitet om morgenen og i det det skumrer mot kvelden. Det gjelder også fisken, så skal du ha gode fangster er det et poeng å komme seg ut av senga så tidlig som mulig.

Ofte er vind og sol litt spakere på morgenkvisten, og det er oftest bra for fisket.

Nattfiske

Ofte kan fiske om natta være overraskende bra.

I ly av mørket tør ørreten bevege seg inn på grunnere vann på søk etter mat, og da kan de virkelig store fiskene nås.

I saltvann foregår det en vertikal vandring av plankton fra bunn mot overflaten om natta, og da følger ofte fisken etter.

Dessuten er det en helt egen stemning ved nattfiske. På en måte kommer du tettere inn i naturen. Må oppleves!