Hva er solgangsbris?

Hvorfor blir det helt vindstille på fine sommerkvelder?

Foto: John Seim, Gjøvik

Spørsmål fra Andreas:

Vindpølse

VINDSTILLE: Glimrende forhold for modellflygning

Foto: Privat

Jeg heter Andreas Iveland og bor i Vest-Agder.

Jeg lurer veldig på hvorfor det blir helt vindstille på fine sommerkvelder som vi har hatt nå i det siste, dette skjer jo også på høsten og våren.

Jeg driver en del med modellfly så disse kveldene gir oss en glimrende mulighet til å fly, men jeg har alltid undret meg fælt over dette.

Svar fra Anders Sivle, statsmeteorolog

Hei Andreas, tusen takk for spørsmålet!

At det blir vindstille på slike kvelder skyldes at sola er i ferd med å gå ned, og ikke lenger varmer opp jorda. Dette fører til at temperatur- og trykkforskjeller mellom land og sjø jevnes ut, og dermed forsvinner grunnlaget for vinden.

Fenomenet kalles solgangsbris, men kjært barn har mange navn, og sjøbris og landbris blir også ofte brukt. (Se illustrasjon nederst i teksten.)

Solgangsbris oppstår ved kysten på solrike sommerdager, men du kan merke det sent om våren også, når sola varmer godt og sjøen fortsatt er kald.

Sjøbris
På de fine sommerdagene starter sola å varme opp jorda om morgenen, og det går raskere å varme opp landområdene enn sjøen. Dette fører til at varm luft over land stiger opp og et lite lavtrykk dannes, og lufttrykket over sjøen blir da høyere enn over land.

Naturen forsøker hele tiden å jevne ut forskjeller, og det blåser derfor fra høytrykk mot lavtrykk, altså en vind fra sjøen og inn mot land. Utover ettermiddagen vil vinden øke i styrke, på grunn av at sola stadig varmer opp landområdene, og da øker temperatur- og trykkforskjellen mellom sjøluft og landluft.

Samtidig vil vinden avbøyes mot høyre, på grunn av jordrotasjonen, slik at den etter hvert blåser nesten parallelt med kysten, med land til venstre. I åpne fjorder vil det som oftest blåse i fjorretningen. Utover kvelden avtar soloppvarmingen, temperatur- og trykkforskjellene utjevnes, og vinden dør ut igjen.

Landbris
Om natten skjer det motsatte; sjøen avkjøles saktere enn landområdene.

Det dannes nå et lite høytrykk over de kjølige landområdene, og dermed lavtrykk over sjøen. Da vil det begynne å blåse fra land og ut mot sjøen.

Også denne vinden avbøyes mot høyre i løpet av natten, og stilner av om morgenen. Vanligvis er vinden svakere om natten, siden det ikke er så like stor temperaturforskjell mellom land og sjø som om dagen.

Solgangsbris