Normal

Hva er et polart lavtrykk?

De som har opplevd et polart lavtrykk vil neppe glemme det. Sjekk hvordan meteorologen forklarer fenomenet som oppstår i vintermånedene i Nord-Norge.

Polart lavtrykk 17. februar 2017 utenfor Nord-Norge

INTENSE: Polare lavtrykk viser seg som hvite virvler av skyer på satellittbildene. Det kan se vakkert ut fra verdensrommet, men været inne i disse lavtrykkene er neppe av den pene sorten.

Foto: Meteorologisk institutt

Polare lavtrykk gir vanligvis kortvarig, men intenst bygevær med store kontraster. Stille og rolig vær kan erstattes med kraftig vind, snøbyger og hagl på et øyeblikk.

Vinden kan skifte retning fort, det blir sterk turbulens, ising og dårlig sikt. Været går som oftest over relativt fort, men kan likevel gjøre stor skade hvis man ikke er forberedt.

Se hvor fort været skifter når det kommer et polart lavtrykk:

Laster Twitter-innhold

Dannes i arktisk luft i nord

Polare lavtrykk dannes når kald, arktisk luft strømmer ut over åpent hav. Selv om vannet i arktis føles kaldt når man stikker fingrene ned i det, er det veldig mye varmere enn den kalde lufta fra nord. Derfor blir lufta som er nærmest vannoverflaten kraftig varmet opp samtidig som den tar opp vanndamp.

Siden varm luft er lettere enn kald luft stiger den oppover som boblene i en kjele med kokende vann. Den stigende luften kjøles og vanndampen kondenserer til vanndråper og iskrystaller som blir til bygeskyer.

Intense snøbyger

Med mer og mer tilførsel av luft og varme fra bunn, vokser dråpene og iskrystallene til de blir så store at de faller ut som snø. Jo større forskjellen i temperatur er mellom hav og luft, desto mer intens blir effekten.

Hvis forholdene i atmosfæren ligger til rette for det, vil den stigende lufta begynne å rotere, så det hele blir til en virvel med et øye i midten. Da har vi fått et polart lavtrykk.

Fordi de har så mange likheter, kalles polare lavtrykk i blant for Arktis sitt svar på tropiske orkaner.

Legg merke til snurren på bildet nedenfor. Det er et polart lavtrykk. Virvlene du ser er sammenhengende kraftige byger, mens de lyse dottene ved siden av virvlene er mer isolerte byger med opphold og klarvær slik at man kan se de mørke havet mellom dem.

Av og til kan det være vanskelig å se forskjell på polare lavtrykk og «vanlige» vinterlavtrykk, men polare lavtrykk er generelt mindre og mer intense.

Laster Twitter-innhold