Hopp i havet og mål temperaturen!

I sommer kan du bidra til at badere over hele landet vet hvilken temperatur de stikker tærne nedi.

Bading, sol, sjø

BADETEMPERATURER: Mange liker å vite hvor mange grader det er i sjøen før de stuper i det. Her på Yr kan du bidra med å registrere badetemperaturene.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Denne helgen begynner ferien for noen av oss, og Reiseradioen starter sine sendinger på NRK P1. Som vanlig avsluttes hver sending med opplesning av badetemperaturer, som er hentet fra Yr.

Listen oppdateres daglig, og temperaturmålingene tikker inn fra campingplasser, badeplasser og kommuner over hele landet.

Akkurat nå viser listen at badetemperaturene på Østlandet ligger rundt 18 grader flere steder. Men listen viser også at det ikke er registrert noen badetemperaturer nord for Molde, der Kringstadbukta hadde 16 grader denne uken.

Men du kan bidra!

Badetemperaturer som hobby

Leif Ove Finnerud fra Bærum en en av dem som allerede bidrar. Han har gjort det til en hobby å måle badetemperaturene. Via sin egen meldetjeneste gjør han sine registreringer på fire plasser rundt Oslofjorden, som meldes inn til Yr. Det har han holdt på med siden 2011. Men i motsetning til de fleste andre, har han automatisert målingene.

– For meg startet dette som en teknisk utfordring, sier Finnerud. Han jobber med seismikk i Nordsjøen, og karakteriserer seg selv som over gjennomsnittet opptatt av målinger.

De fire bøyene han har ute fra mai til september, registrerer temperaturen 40 cm under vannoverflaten hver tredje time hele dagen.

Tre graders forskjell på samme dag

Badetemperatur termometer

VARMT NOK? For tiden er det rundt 18 grader flere steder rundt Oslofjorden.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– På knallfine sommerdager med mye sol, kan det faktisk være over tre graders forskjell på målingene klokken seks om morgenen og seks om ettermiddagen, sier Finnerud.

For mange av oss vil det si at det er mest behagelig å bade etter middagstid.

– Det var en dupp i temperaturene i forrige uke, da var det nordavind i Oslo-fjorden. Men nå er de på vei opp igjen, sier han. Ifølge måleren på Kalvøya, som ble satt ut denne uken, er det nå 19 grader i vannet.

Finnerud husker godt rekorden i løpet av de årene han har målt badetemperaturene:

– Storøyodden i fellesferien 2014. Da var det 27 grader! Det var helt eksepsjonelt.

Bli en badetepmeraturrapporterer du og!

Ved å følge denne lenken kan du selv bli en badetemperaturrapporterer. Her kan du også opprette nye badesteder. Retningslinjene finner du her, og er viktig å lese før du starter registreringene.

Hopp i havet, ta tempen – og god sommer!