Historiens viktigste værmelding

Det kunne endt med tragedie for de allierte. Takket være meteorologene ble D-dagen en suksess.

Normandie

METEOROLOGENES GENISTREK: De allierte fant ut noe tyskerne ikke gjorde. Det var to lavtrykk på vei. Mellom disse lavtrykkene ble det finere vær. Dette ble avgjørende for operasjon «Overlord» også kjent som D-dagen.

Foto: cmccain202dc / Flickr

John Smits

IMPONERT: Meteorolog John Smits forteller om hvor vanskelig det var å medle været i 1944.

Foto: met.no
historiker Yngve Nilsen

METEOROLOGENES ROLLE: Historiker Yngve Nilsen forteller om viktigheten til norske meteorologer.

For 70 år siden invaderte de allierte Normandie i Frankrike. Målet var å ta seg inn i Tyskland og ta tilbake Nordvest-Europa. Operasjonen var en suksess, mye takket være meteorologene.

Planen var i utgangspunktet å invadere Normandie den 5. juni. Men meteorologene frarådet operasjonslederne å gjøre dette, sier statsmeteorolog John Smits.

Hadde de allierte invadert Normandie som planlagt, kunne dette nemlig endt i tragedie. Dagen før var det nemlig betydelig dårligere vær.

For at operasjonen skulle lykkes var rolige vindforhold for både flyene og skipene som skulle ligge til land avgjørende. Soldatene og fremkomstmidlene måtte ha fast grunn og ikke myrete underlag for å ta seg frem.

De måtte ha det høyeste tidevannet i tillegg til fullmåne slik at flyene fikk belysning over bakken. Mye måtte klaffe på værfronten denne dagen.

Nordmann ble avgjørende

En norsk teori og en norsk meteorolog skulle få svært stor innflytelse på D-dagen. Uten nordmennenes hjelp, kunne invasjonen i Normandie fått et helt annerledes utfall.

Meteorolog Sverre Petterssen

SVERRE PETTERSSEN: (1898 - 1974) Fikk en sentral rolle som meteorolog under krigen. Han brukte Bergensskolens metoder, og bidro til at D-dagen ble utsatt.

Foto: CC-lisens / Wikimedia
Vilhelm Bjerknes

VILHELM BJERKNES: (1862-1951) Var professor i mekanikk og matematisk fysikk. Han grunnla Bergensskolen innen meteorologi og er kjent som opphavsmannen til moderne værvarsling.

Foto: Billedsamlingen, Universitetsbiblioteket, UiB

Sverre Petterssen ble ansett som en svært dyktig meteorolog og en av pionerene innen teoriene til Bergensskolen som ble utviklet av en annen nordmann Vilhelm Bjerknes, sier historiker Yngve Nilsen.

Petterssen fikk nemlig i oppdrag å styrke det engelske meteorologiske instituttet med værvarsling for Royal Airforce.

Engelskmennene ønsket å dra nytte av Petterssens kunnskap innen flymeteorologi. Å ansette Petterssen, skulle vise seg å være et sjakktrekk.

– Tyskerne trodde det var alt for dårlig vær til at noen kunne angripe og hadde dårlig beredskap.

Petterssen bidro til å finne ut at det var to lavtrykk som kom inn over Normandie, og mellom disse lavtrykkene ville det været bli bedre.

Tyskerne var totalt uforberedt på angrepet og hadde alle sine styrker på bakken. Dette ble avgjørende for oppdragets suksess og utfallet av krigen.

Meteorologene hylles

I ettertid hylles meteorologene for deres innsats og betydning under andre verdenskrig.

Nylig har forfatter John Ross gitt ut boken «The Forecast for D-Day», hvor han skriver følgende.

«Prognosene ble et avgjørende øyeblikk i verdenshistorien. Et dårlig varsel ville undergrave hele operasjonen. Livene til tusenvis av menn og enorme mengder utstyr ville gått tapt».

Store utfordringer

Det var ikke bare lett å melde været på denne tiden.

Dette var før datamaskinenes tid, noe som gjorde værvarsling ekstremt mye vanskeligere, sier Smits.

fly over normandie d-dag

OPPHOLDSVÆR: Oppholdsvær og lite vind var avgjørende for å kunne fly. Det var også en fordel med fullmåne slik at pilotene kunne se bakken etter solnedgang.

Foto: cmccain202dc / Flickr

De brukte konseptuelle modeller, gode varslingsregler, fysikk og erfaring for å varsle.

Det var nettopp her nordmennenes rolle ble avgjørende.

Petterssen jobbet ut i fra Bergensskolens teorier, noe som er opphavet for moderne meteorologi.

På denne tiden jobbet man ut i fra to ulike metoder. Petterssen jobbet med en dynamisk metode hvor summen av alle observasjoner lager et varsel.

– Den andre metoden var mer erfaringsbaser og så tilbake på liknende værsituasjoner for å så lage et varsel, sier Smits.

Nordmannen fikk rett, noe som skulle vise seg å bli et gjennombrudd for Bergenskoles metodikk.

Seieren på D-dagen ble på mange måter seieren for Bergensskolen, sier Nilsen.

– Mannen bak teorien Vilhelm Bjerknes sees på som opphavsmannen av moderne meteorologi og er i dag viden kjent innen miljøet.

Normandie d-dag

AVHENGIG AV LAVE BØLGER: Store skip fraktet soldatene i land. De var avhengig av lite vind for å gjøre dette, i tillegg måtte tidevannet være på sitt tilnærmet høyeste pungt.

Foto: mrbill78636 / Flickr

Les også: