Her tar snødekte trær fyr

En stille skitur med barna. Plutselig skjer det noe - bare femti meter fra løypa.

Tre i flammer

Det er en hel meters avstand mellom treet og kraftledningen. Likevel begynner det å brenne.

Foto: Steinar Midtskogen

Norefjell søndag 5. januar: Steinar Midtskogen trosser gråværet og legger ut på skitur med ektefelle og tre små barn. Minstemann på to år er i pulk, mens seks- og syvåringen går selv.

Det de snart skal få se, har folk stort sett bare sett konsekvensene av. Få har sett at det faktisk skjer. Og enda færre har klart å feste det hele på film.

Livsfarlig

Barn i snøen

Rart og skummelt: Barna lot seg fascinere av treet som gnistret og brant, forteller Steinar Midtskogen.

Foto: Therese Midtskogen

Været er ikke det beste. Det snør, blåser svakt fra nordøst og tåka ligger tjukk - akkurat som det har gjort i flere dager.

Siden temperaturen ligger rundt null grader blir snøen tung og våt når den legger seg på trærne, og på høyspentledningen som følger turløypa.

Turfølget har akkurat krysset høyspentledningene, vel en kilometer etter skiheisene på Norefjell, da en merkelig lyd trenger gjennom stillheten. Her kan du se og høre hva som skjer:

Om du lurer; spenningen i ledningen på Norefjell er på 132 kilovolt, og det er mer enn nok til å ta livet av et menneske.

Noen steder på fjellet denne vinteren har folk nesten kunnet ta i høyspentledninger med stavene sine, på grunn av all snøen på bakken og på ledningene.

En meters mellomrom

– At ledningene blir tunge og siger ned skjer hele tida vinterstid, men det er sjeldent at det går så langt som dette. Alle odds var mot oss på den tida.

Det sier Geir Arne Rugland i Buskerud Energi, og sikter til det spesielle været på Østlandet i begynnelsen av januar.

Mens det var bar mark og regn i lavlandet, lavet snøen ned i høyden. Den kramme snøen la seg tungt på høyspentlinjene. Noen steder ble de også dekket av is, på grunn av underkjølte vanndråper i lufta.

Tyngden av snøen fikk ledningene til å strekke seg faretruende ned mot trærne. Men på Norefjell, der Steinar Midtskogen og familien ser på det brennende treet, er det en hel meter som gjenstår før ledning og tre kommer borti hverandre.

Likevel sier det pang.

Strømmen går gjennom lufta

Når spenningen er høy kan strømmen få overslag til treet selv om det ikke er berøring, forklarer Rugland i Buskerud Energi.

Men også været virker inn, for rå luft leder strøm lettere enn tørr luft.

Målingene viser at luftfuktigheten på Norefjell den aktuelle dagen var på hele 98 prosent. Vanlig luftfuktighet utendørs i Norge er mellom 50 og 90 prosent. I tillegg var det snø i lufta.

Fikk panikk

Steinar Midtskogen og familien blir stående og se på treet som brenner. De første minuttene går brannen av og på. Deretter begynner det å brenne kontinuerlig i fem til ti minutter, før det brått er over.

Da de en time senere passerer treet på hjemveien, kommer reaksjonen hos ett av barna. Seksåringen får panikk og familien haster forbi.

– Synet var absolutt en vekker. Det er ikke en helt uvanlig situasjonen at man går under kraftledninger og det ligger mye tung snø på trær, sier Steinar Midtskogen til yr.no.

Etter denne hendelsen har Buskerud Energi ryddet skog og fjernet is fra høyspentledningene i området.

– Vi føler ikke vi har tatt for lett på vedlikeholdet. Vi er ute hele tida, men det er vanskelig å holde oversikt over alle ledningene. Og det er vanskelig å gardere seg mot alle typer vær, avslutter Rugland.

Se hvordan været gjør steinhytta om til snøhytte!