Her melder hun været for 2050

– På Østlandet kan du klippe plenen ferdig til jul. I vest må folk evakuere, forteller Bente Wahl i et værvarsel du knapt har sett maken til.

Statsmeteorolog Bente Wahl med et heftig værvarsel for 2050.

CO₂ i atmosfæren
419,7 ppm
1,5-gradersmålet
+1,08 °C
Les mer  om klima

I en ny video varsler Bente Wahl været for desember om 36 år, og det er ikke mye godvær hun har på menyen: Orkan og ekstremt mye regn i vest, skredfare i nord og et voldsomt mildvær i øst.

På denne måten vil den kjente tv-meteorologen gjøre pratet om global oppvarming konkret. Wahl vil oversette klima til vær.

– Vi ønsker å vise folk hvordan været kan bli i fremtiden. Det er egentlig ikke noe nytt som kommer frem i filmen, ting blir bare fortalt på en annen måte, sier Bente Wahl som nå håper å sette klima på dagsorden.

Og været gir utvilsomt meteorologen god drahjelp disse dagene, med flom i vest og svært høye temperaturer både i Norge og globalt.

Bente Wahl varsler høye temperaturer i 2050

VARMT: Forskerne forventer at vi kan få opp mot 40 grader på Østlandet i 2050.

Foto: NRK

Meteorologene tar standpunkt

Meteorologisk institutt har lenge vært en tilbakeholden aktør i klimadebatten. Med værvarselet for 2050 trer de ut i offentligheten på en ny måte.

– Det er viktig at de som jobber med dette og har pondus, kommer ut og sier hva de faktisk vet. Vi har en tyngde og må si hva vi tror og mener, sier Wahl.

Hans Olav Hygen

SVÆRT KONKRET: Forsker Hans Olav Hygen har oversatt gjennomsnittsvær (klima) til konkret vær på Wahls værkart.

Foto: Bård Gudim

Selv er ikke Wahl klimaforsker, men bak seg har hun forskere som i flere år har jobbet med å forstå hva et varmere klima kan gjøre med været i Norge.

– Ikke superekstreme tall

Vindpiler, temperaturtall og snømengder. Det er ingen tilfeldigheter som ligger bak detaljene på Bentes værkart.

Vanligvis kommer det svært grove tall på bordet når klimaforskerne beskriver været i fremtiden. Denne gang har de tvunget seg selv til å bli svært konkrete, forteller klimaforsker Hans Olav Hygen, som har utarbeidet tall til varselet sammen med klimaforsker Rasmus Benestad.

– Det er første gang noe slikt er gjort i Norge, sier Hygen som legger til at Wahls værvarsel på ingen måte er superekstremt.

Ekstremværet Stig - varseltrekant

EKSTREMVÆRET STIG: I videoen varsler Bente Wahl årets tidende ekstremvær. I dag kan det gjerne komme fem-seks ekstremvær i løpet av et år, de fleste i vinterhalvåret. I fremtiden kan det bli mer farlig vær også om sommeren.

Foto: Henny Stokseth Berge/met.no

Bruker tall fra FNs klimapanel

Hygen forteller at de har tatt utgangspunkt i et 2050-klima som er to grader varmere enn normalt.

Dette er det minst ekstreme estimatet av totalt fire som FNs klimapanel opererer med:

  1. Det blir 2 grader varmere: Kalles RCP2.6
  2. Det blir 3 grader varmere: Kalles RCP4.5
  3. Det blir 3,5 grader varmere: Kalles RCP6.0
  4. Det blir 5 grader varmere: Kalles RCP8,5.

FNs klimapanel har ansvar for å samle kunnskapen som verdens forskere til enhver tid har om klima og klimaendringer, og er det organet mange politiske ledere støtter seg til i klimasammenheng.

I dag la klimapanelet frem siste del av sin nye hovedrapport om klimaet.

– Kan ikke sitte på kontoret

Om det er noen vi stoler på, så er det Bente Wahl og hennes meteorologkolleger. Flere år på rad har de gått til topps i TNS Gallups omdømmeundersøkelse for offentlig sektor.

Wahl tror fortsatt folk vil ta henne på alvor etter å ha sett videoen.

– Jeg håper det. Det er viktig for oss å være seriøse. Samtidig må vi tilpasse oss tiden vi lever i, og hvis folk skal høre oss hjelper det ikke at vi sitter på kontoret.

Personlig er hun ingen miljøaktivist, innrømmer Wahl til slutt.

– Jeg har vært blant dem som ikke bryr meg så mye. Men nå synes jeg ting skjer skremmende fort. Det er viktig at vi tar det på alvor.

Går verden over

Wahls værmelding er inspirert av et større klimastunt som går verden over, hvor kjente tv-meteorologer varsler 2050-været.

I regi av Verdens meteorologiorganisasjon og FN har blant annet Japan, Tyskland, USA, Danmark og USA laget tilsvarende videoer som den over.

Se alle videoene på YouTube-kontoen til Verdens Meteorologiorganisasjon.

Snøkart vinteren 2050

BENTE WAHLS SNØKART FOR 2050: Fordi det blir varmere får vi mindre snø og mer regn i lavlandet. Men på de høyeste toppene vil det fortsatt være kaldt nok og her kommer det dermed enda mer snø enn i dag (fordi det også blir mer nedbør totalt).

Foto: met.no