Her kan du se meteorsvermen

Spektakulære stjerneskudd på himmelen natt til fredag og lørdag. Flere steder i landet ligger det an til gode forhold for en natt med blikket mot himmelen.

Meteor og nordlys

SPEKTAKULÆRT: Nordlys og meteor fotografert av Halvor Lillebo over Bulandet i Stjørdal 11. november 2013, en ukes tid før leonidene slo inn over Norge for fullt. Bilde brukt med tillatelse.

Foto: Hallvor Lillebo

– De beste mulighetene er på Østlandet, Telemark og Aust-Agder, samt helt i nord, sier meteorolog John Smits.

Denne uken krysser jorden halen til 55P/Tempel-Tuttle, en liten komet med en diameter på bare 3,6 kilometer. Natt til 17. og 18. november er forholdene på topp, og stjerneskuddene kan sees med det blotte øye fra Jorden, hvis forholdene ligger til rette for det.

Meteorsvermen bærer navnet Leonidene, fordi det fra Jorden ser ut som om de brennende partiklene fra kometen springer ut fra stjernebildet Løvene, sørøst for Store Bjørn.

Beregninger viser at maksima kommer på ettermiddagen begge dagene, noe som er ugunstig for oss i Norge. Løvene står da under horisonten og kommer ikke opp før rundt midnatt.

John Smits

MYE SKYER: Meteorolog John Smiths på Meteorologisk institutt har gode nyheter til Sør- og Østlandet, men ikke fullt så gode for resten av kysten.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Svermen vil trolig være lettest å få øye på tidlig på morgenen, når stjernebildet står høyt på himmelen.

Ifølge nettstedet Himmelkalenderen vil det i år ikke være månelys disse nettene, noe som legger forholdene til rette for en fin opplevelse med 10-15 meteorer i timen på det meste.

Da gjenstår kun været. Et lavtrykk som kommer inn fra Norskehavet vil dessverre skape dårlige forhold langs det meste av kysten.

– Det ser ikke bra ut for kysten fra Vestlandet og til Nordland. Du kan selvsagt være heldig og oppleve en sprekk i skydekket, men jeg ville ikke ha gamblet på det. På Østlandet har vi en del skyer som skal over, men spesielt andre natten er mulighetene likevel gode der, sier Smits.

Også helt nord i landet kan det bli greie forhold.

– Nord i Nordland, samt i Troms og Finnmark, kan det være gode muligheter. Men det er mulig at tåke ødelegger sikten, sier meteorologen.

Astronom jakter på bilder av Leonidene

ÅRLIG SJANSE: En stjernekikker i Sofia, Bulgaria, gjør seg klar for å se Leonidene på nært hold med stjernekikkert. Bildet er tatt 17. november 2009.

Foto: Petar Petrov / AP

Skulle du gå glipp av denne ukes show på stjernehimmelen, kan du trøste deg med at det kommer nye og bedre sjanser. Natt til 14. desember treffer Jorden igjen en meteorsverm, denne gang Geminidene.

Denne går for å være en av de flotteste årvisse meteorsvermene og ser også ut til å bli kraftigere for hvert år.

Halen følger himmellegemet 3200 Phaethon, trolig en utdødd komet, og fører med seg en sverm som har rundt 60 meteorer i timen når den er på topp. Maksima i år vil bli ca. kl. 7.30 på morgenen.

Både da og denne uken vil det være mulig å se meteorer på himmelen i dagene før og etter maksima er nådd.

Forrige gang det var en meteorshow på himmelen, var rundt 22. oktober. Da var det meteorsvermen Orionidene som passerte.