Her er årets værbilde 2015

Ekstreme og farlige værkrefter har også en vakker side. Det viser vinnerbildet i årets fotokonkurranse på Yr.

Ekstremværet Synne

VINNERBILDET: Etter at ekstremværet Synne hadde roet seg dro mange skuelystne ut for å se på bølgene og det vakre lyset.

Foto: Jarle I. Kvam

TOPP NORGE ÖVERSVÄMNING

SYNNE: Tettstedet Feda ligger under vann.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix
Jarle I. Kvam

GLAD: - Dette var stort, sier Jarle Kvam da han får høre at han har tatt årets værbilde 2015. Å ta bilder er en viktig del av livet hans.

Foto: Line Haakonsen

6. desember herjer ekstremværet Synne rått og brutalt på Sørlandet. I bygda Feda i Vest-Agder bukker broer og hus under for de voldsomme værkreftene. På sidelinjen er maktesløse innbyggere vitner til det hele. Tårene triller.

Litt lenger øst, i Arendal, vasker landsdelen sine sår og etter dager med ruskevær dukker også sola opp. Lyset og bølgene lokker folk ut mot havet. Hobbyfotograf Jarle I. Kvam er en av dem.

– Det var vilt og vakkert der ute, og etterhvert som sola sank i havet ble lyset mer og mer spektakulært.

Jakter på bølger og lys

Bildet er fra Spornes på Tromøy, i hjertet av det som høyst sansynlig snart blir Raet nasjonalpark. Det er her hobbyfotograf Jarle I. Kvam finner sine beste motiver.

Som værvenn deler han stadig vekk vakre bilder fra området og dokumenterer både snøkaos, bølger, solnedganger og strålende sommervær på Yrs facebookside og via Instagram (#yrno).

Ute ved havet denne desemberdagen møter Kvam mange venner fra den lokale fotoklubben. Alle på jakt etter bølger og lys, eller bare en god opplevelse.

– Da jeg kom slik til at jeg så alle disse menneskene som sto og beundret været, ble dette bildet tatt.

Ekstremværet Synne
Foto: Jarle I. Kvam

2015: Et vått og kostbart værår

Vinnerbildet forteller om en type vær som har rammet Norge flere ganger i året som gikk: Regnflom.

Høsten 2015 har regnet pøst ned og lagt byer og bygder i Norge under vann. I september kom lille-Petra og store-Petra til Østlandet. Deretter var det Midt-Norge sin tur, før Synne kom til Sørlandet. Til slutt fikk også Vestlandet en overdose av regn.

De ødeleggende flommene har bidratt til å gjøre 2015 til et av tidenes dyreste uværsår, ifølge forsikringsbransjen.

Juryens begrunnelse

Yr har fått inn over tusen bilder til fotokonkurransen Årets værbilde 2015. Noen av bildene kan du se i galleriet over.

I sin jakt på et vinnerbilde har juryen, bestående av redaktør, fotografer og journalister fra NRKs naturredaksjon, sett etter bilder som sier noe om væråret som gikk. Historien har vært viktigere enn det fototekniske.

Juryen mener at bildet fra Kvam leverer i begge kategorier: Det avspegler viktig vær i året som var. Det har også fototeknisk høy kvalitet, med fine farger og god komposisjon. Det gule lyset og skjønnheten Kvam har fanget i uværet, gjør at det skiller seg fra andre uværsbilder og overrasker.

Premien til Jarle I. Kvam er et gavekort på 5000 kroner, til innkjøp av klær for all slags vær. Forhåpentligvis resulterer det i enda flere vakre værbilder fra Sørlandet.

Har du tatt et bilde du vil dele med oss? Bruk emneknagg #yrno.