Helgen starter med et brak

Kraftige regnbyger og torden innleder den siste helgen i august. Noen steder i Sør-Norge kan det komme 40 mm på seks timer.

TORDENVÆR

HOLD UT TIL LØRDAG: I Sør-Norge gjelder det å holde ut til lørdag, særlig på Østlandet. Etter pangstarten fredag, blir det betraktelig bedre.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det er vanskelig å si akkurat hvor bygene kommer i de luftmassene som nå er på vei opp fra sør. Men det kan komme kraftige lokale byger, 30-40 mm på seks timer enkelte steder. Og så blir det en del tordenaktivitet i sørlige deler av landet, sier statsmeteorolog Steinar Skare.

Utover dagen blir det lettere vær i sør, samtidig som regnværet trekker oppover mot Møre og Romsdal. Innen kvelden når det Helgeland.

Laster Twitter-innhold
helgeværet

KRAFTIGE BYGER: Slik ser prognosene for fredag morgen ut. I løpet av dagen trekker fronten nordover.

Foto: Meteorologisk institutt

– Fredag kveld og natt til lørdag blir det mye vind fra Trøndelag til Helgeland. Nordvestlig stiv, kanskje sterk kuling, sier Skare.

20 grader og sol

Nedbørsfeltet som kom til Nord-Norge fredagen, blir liggende lørdag. Også i Møre og Romsdal og Trøndelag blir det vått.

– Det blir dårligst vær i Midt-Norge, sier meteorologen.

Kjølig blir det og. Det ligger an til å bli 10-12 grader i Trondheim lørdag, og jo lenger nord du kommer, jo kaldere blir det. Natt til søndag tilsier prognosene hustrige fem grader i Tromsø og Hammerfest.

– Men det er kaldere på Svalbard. I dag var det hvitt i nedbøren i Longyearbyen, sier Skare.

Vil du ha sommertemperaturer og oppholdsvær lørdag og søndag, er det et tips å trekke mot Sør- og Østlandet.

– Det blir kjøligere over hele Norge på lørdag, bortsett fra i Oslo-området. Her blir det rundt 20 grader på lørdag. Søndagen blir også fin på Østlandet, sier Skare.

Variert søndagsvær

Vestlandet får helgens beste vær på søndag, kanskje med unntak av noen byger midt på dagen. Da blir det gode temperaturer og oppholdsvær i mesteparten av Sør-Norge.

– Nord-Norge er litt mer uheldig. Her blir søndagen dårligere enn lørdag, med perioder med regn – og relativt kjølig, sier meteorologen.