Hele landet har hatt betydelig færre sommerdager i år enn i fjor

Det er også store forskjeller innad i landet.

Saggrendadammen

FÆRRE SOMMERDAGER: I fjor hadde alle byene som ble tatt med i statistikken hatt flere sommerdager 17. juli enn det de har hatt i år.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Årets sommer har vært kald flere steder i landet, men noen har hatt det kaldere enn andre.

En sommerdag er en dag hvor temperaturen stiger over 20 grader, og det har vært merkbart færre slike dager i år enn det var i fjor.

Sommerdagene har blitt ulikt fordelt i de forskjellige byene, og noen hadde flere i vår enn det de har hatt i sommer. Sammenlignet med i fjor har vi hatt betydelig mindre av de i år enn det vi hadde på samme tid året før over hele landet.

Bodø i regnet

BODØ I REGNET: I Bodø har de bare hatt en mindre sommerdag i år sammenlignet med antallet de hadde hatt på samme tid i fjor.

Foto: @bjbele

Flest på østlandet

Av byene tatt med i statistikken er det Oslo som har hatt flest sommerdager i år. Det var også hovedstaden som hadde flest sommerdager i fjor.

Kirkenes hadde ikke færrest i fjor, men så langt i år har gradestokken bare bikket over 20 grader én gang. Det er ni sommerdager mindre enn det de hadde hatt på samme tid i fjor.

I Bodø har de hatt åtte sommerdager så langt, bare én dag mindre enn året før.

Antall sommerdager

By

2018

2019

Oslo

64

41

Bergen

40

24

Trondheim

28

19

Stavanger

38

11

Bodø

9

8

Tromsø

6

3

Kirkenes

10

1

Kald juli

Sammen med Trondheim og Stavanger har heller ikke Kirkenes hatt en eneste sommerdag i hele juli.

Heldigvis for Trondheim ser det ut som det kan endres i dag. Mye tyder på at målestokken kommer til å bikke over 20 grader for trønderne i dag.

– Det er fortsatt lenge igjen av sommeren, og vi vil nok se flere sommerdager før den er over, sier klimavakt ved Meteorologisk institutt, Line Bolstrand.