Har du tatt regnet mitt?

Kunstig regn skaper rabalder i Kina.

Kinesere

Kombinasjon av høye innbyggertall og mye tørke har satt i gang en storstilt jakt på regn i Kina. (Illustrasjonsbilde).

Foto: MARK RALSTON / AFP

Flere områder i Kina sliter med tørke, og konkurrerer om å vri mest mulig regn ut av skyene som passerer over dem.

I artikkelen Skal stoppe regnet forteller yr.no hvordan tusenvis av mennesker i Kina jobber med å så skyene og lage regn. Under OL-åpningen, som skal foregå under åpen himmel, skal de prøve å tømme skyene for vann før de når stadion. En morsom sak vil nok mange si, men regnmaking er ikke så uskyldig som det kan virke.

Alle ville ha skyen

I 2004 var det spesielt tørt i Henan-provinsen i Kina. Da noen flotte skyer endelig beveget seg mot området, satset meteorologene i flere byer for fullt. Ved hjelp av fly, kanoner og raketter ble kjemikalier skutt inn i skyene for å få vannet til å falle ned.

Fem byer i provinsen fikk regnvær som følge av skysåingen. Problemet var bare at noen fikk mye mer enn andre. Skyene kom nemlig til byen Pingdingshan først. Og mens denne byen fikk hele 100 mm regn, falt det bare 30 mm regn i nabobyen Zhoukou.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sommerfugl

Sommerfulgeffekten: Hva er egentlig konsekvensen av at noen sår en sky i Kina? Hadde meteorologen Edvard Lorentz rett når han sa at en vinden fra en sommerfugl i Brasil kunne utløse en tornado i Texas?

Foto: YURI CORTEZ / AFP

Anklaget for regntyveri

Snart beskyldte meteorologene i Zhoukou de andre meteorologene for å ha overdrevet regnmakingen. Dersom skyene hadde fått være i fred, kunne de kanskje ha ha sluppet mer regn over Zhoukou.

- I Pingdingshan skjøt de fortsatt opp raketter for å lage regn, selv om det allerede regnet, skal en av meteorologene i Zhoukou ha fortalt.

Hva er konsekvensene?

Under Vietnamkrigen brukte amerikanske styrker regnmaking i kampen mot fienden. Les mer på wikipedia: Operation Popeye

I dag er det forbudt å bruke værteknologi til fiendtlige og militære formål. Det slås fast i en FN-konvensjon fra 1976.

Men i Kina fortsetter regnmakingen, selv om ingen forskere har klart å bevise at det virker. De kjenner heller ikke alle bivirkningene av at folk tukler med været. Måtte folk i Zhoukou virkelig sulte på grunn av regnmakingen? Kan det til og med tenkes at regnmakingen skydtes en dødelig tornado i Texas?


Hvordan sår Kina skyene? Skal stoppe regnet

Torden og regn truer åpningseremonien