Global oppvarming? I denne kulda?

Kan man fryse tærne av seg mens verden ifølge klimaforskerne blir varmere?

83 Svalbard

VARMERE VERDEN? Selv om det er «sprengkaldt» her blir verden som helhet varmere.

Foto: Francois Lenoir / Scanpix/Reuters

Erik Kolstad

KJENNER KULDEN: Vinder i stratosfæren i november gav klimaforsker Erik Kolstad et hint om at det kunne bli kaldt i vinter.

Foto: Fredrik Arff

Grønland

VARMERE: På Grønland pleier det å være kaldere enn her i Norge. Akkurat nå er det motsatt og årsaken er ikke først og fremst global oppvarming.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Du har sikkert hørt det, lest det eller sagt det selv. Været endrer seg jo i motsatt retning av det det visstnok skulle. Det er jo «sprengkaldt» ute:

  • «Hvor blei det av den globale oppvarminga alle snakker om?»
  • «Kjære klimaendringer, kom hit - jeg fryser!»
  • «Brrr! Det skulle liksom bli varmere med klimaendringene...»
  • Eller som Ap-politiker Tor Bremer sier: « Klimakrise meg midt i røvi »

– Navlebeskuende

Hvordan kan det være så kaldt når verden blir varmere?

yr.no har spurt klimaforsker Erik Kolstad ved Bjerknessenteret . Han forsker på fenomenet som gjør at det er bikkjekaldt her for tiden.

– Norge er ikke verden selv om vi er verdens midtpunkt, smiler Kolstad.

– Å tro at det ikke finnes global oppvarming fordi det har vært kaldt akkurat her i noen uker er navlebeskuende.

Hele verdens snittemperatur

At verden blir varmere finner vi ut ved å legge sammen målinger fra hele kloden i løpet av hele året og sammenligne med tilsvarende tall fra tidligere tider.

Disse tallene viser at den globale snittemperaturen har økt. 2009 var det varmeste året på den sørlige havlkule siden målingene startet, ifølge NASA .

– Trenden kommer ikke til å slutte selv om vi hutrer oss gjennom dagene her i nord. Uten global oppvarming hadde det ikke vært minus 10 grader, men minus 11 nå, sier klimaforskeren.

Varmere på Grønland enn i Norge

På 50- og 60-tallet var vinter det samme som snø i store deler av landet. Da var nemlig værfenomenet som påvirker været i Norge aller mest, inne i en lang kald periode.

Den « nordatlantiske oscillasjon (NAO) » kalles dette fenomenet. Det gjør at det akkurat nå er varmere på Grønland enn i Norge, forklarer Kolstad.

Qaqortoq på Grønland pleier det å være langt kaldere enn i Bergen og Oslo på denne tiden av året, til tross for at de tre stedene ligger like langt mot nord.

Mer kulde i framtiden?

Vinder i stratosfæren kombinert med for eksempel havtemperaturer og snødekke i Sibir gjør at NAO gjør det mens det er tosifrede kuldegrader her ligger temperaturen rundt null sør på Grønland.

– Dette er helt naturlige svingninger, men vi er ikke vant til denne kulden, sier Erik Kolstad.

Til NRK.no forteller klimaforskeren at vi her i Norge kan ha mer kaldt vær i vente i framtiden til tross for at verden totalt sett blir varmere.