Har vår kjære Gislefoss lurt oss?

Kristen Gislefoss er en av de mest populære værmelderne på tv. Sin utdannelse tok han ved Universitetet i Bergen i perioden 1973 til 1980.

Kristen Gislefoss

Kristen Gislefoss er en høyt elsket værmelder på tv. Har han virkelig ført oss bak lyset?

Foto: Bjørn Sigurdsøn, Sigurdsøn, Bjørn

Nå viser det seg imidlertid at det ikke var metrologi han leste disse årene. Hvordan kan han da være høyt betrodd værmelder på NRK?

Tungen beint i munnen

Svaret er enkelt: Verken Gislefoss eller noen av hans kolleger er nemlig metrologer. De er m-e-t-e-o-rologer. Her gjelder det altså å ta med alle e-er og o-er og i tillegg sette dem på riktig plass...

En svært vanlig skrivefeil blant nordmenn gjør at værfolk som Gislefoss ofte omtales som noe helt annet enn det de egentlig er. I følge nettsteder som wikipedia og korrekturavdelingen skriver vi ofte metrolog i stedet for meteorolog.

Lurt av ordboken

Noen skriver til og med den korte varianten i god tro, og ikke bare for enkelhets skyld. Dersom du slår opp i Kunnskapforlagets ordbok på nettet, ordnett.no , er ”metrolog” en akseptert stavemåte. Det er bare det at ordet betyr noe helt annet enn ”værmelder”, - men det sier ordboken ikke noe om.

Er du riktig nysgjerrig og slår opp på ordet ”metrologi” kommer sannheten endelig frem: Metrologi er nemlig læren om mål og vekt.

Spør om været, ikke vekten

Gislefoss er helt sikkert flink til å måle og veie, men han er altså ingen metrolog. Meteorologien, det vil si vitenskapen om vær og atmosfære, er og blir hans fagområde.

Har du spørsmål om meteorologi, kontakt Meteorologidivisjonen ved Meteorologisk institutt: meteorologi@met.no

Se hva Meteorologidivisjonen ved Meteorologisk institutt jobber med.

Hva er meteorologi? - på Meteorologisk instiututt sine nettsider.

Meteorologileksikon på Meteorologisk institutt sine nettsider.