Full sommer i sør – vinter i nord

Sommeren har slått til for fullt i deler av landet. Andre steder er det grått, regn og kaldt.

Sofienbergparken

Flere steder får i dag over 20 grader. Nyt dagen. I morgen synker temperaturen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Flere steder på Østlandet ble det i går målt temperaturer på mer enn 20 grader. Varmest var det i Telemark og Buskerud der temperaturen ble målt til 21,3 grader søndag.

Stabilt finvær i sør, grått og surt i resten av landet

Is i sommervarmen

Is og sommer hører sammen.

Foto: Ingrid E. Eide

Selv om vi bare er i vårmåneden april, vil dagen i dag fortone seg som en varm sommerdag. Det er ventet temperaturer på mer enn 20 grader i store deler av Sør-Norge.

– Enkelte steder blir dagen i dag trolig årets varmeste. Det er bare å nyte den, for sommervarmen er forbigående, forteller vakthavende meteorolog Anita Ager-Wick.

Allerede fra tirsdag synker temperaturene ned mot 15 grader i Sør-Norge.

Fra Møre og Romsdal og videre nordover er det stabilt gråvær som preger ukas første dag.

20 graders forskjell mellom nord og sør

Det er store værkontraster i Norge i dag. På Kirkenes ble det i dag målt temperaturer helt ned mot null mens det i sør er 20 grader.

– I nord er det motsatt av det vi ser i sør. Det er pålandsvind, grått og regn. «Varmest» er det sør i Nordland med 5–6 grader, sier vakthavende meteorolog ved værvarslinga i Tromsø, Ine-Therese Pedersen.

Væromslag i vente

I morgen faller temperaturen i Sør-Norge. Det ventes fortsatt pent vær de nærmeste dagene, men ikke den samme varmen som preget søndagen og dagen i dag. Temperaturene vil legge seg på rundt 15 grader.

Det fine været østafjells holder seg frem til fredag. Men lørdag og søndag ventes det gråvær og regn.

I Møre og Romsdal henger tåka, og i løpet av kvelden legger den seg også over Hordaland og Rogaland. For vestlendingene ligger det an til å bli hustrig fra tirsdag som følge av kald vind som kommer inn mot kysten.

Nordlendingene må fortsatt vente på sommerlig værtype. Fra onsdag blir det lavere temperaturer og nedbør som kommer som enkelte steder kommer som snø.