Fra vinter til «sommer» på 12 dager

På under to uker forandret naturen på Høvik i Bærum seg helt. Plutselig forsvant isen, og gresset ble grønt.

Våren i Høvik 2011

SE SÅ STORE FORANDRINGER: På bare tolv dager ble Høvik mye grønnere, og isen forsvant fra fjorden.

Foto: Jon Harald Skeie/Fredrik Hæreid

Høvik våren 2011

VINTER...: 4. april så det slik ut.

Foto: Jon Harald Skeie/Fredrik Hæreid
Vår på Høvik 2011

...VÅR: 12 dager senere var hadde vinteren forsvunnet.

Foto: Fredrik Hæreid/Jon Harald Skeie

– Vi ble veldig overrasket da vi kom tilbake til Høvik, forteller Fredrik Hæreid.

4. april flyr han og en kollega over området på et fotooppdrag for en kunde. Bakken er vintergrå og isen ligger tjukt i bukta. Det er ingenting som minner om sommer.

– Bildene den dagen ble vintergrå. Vel en uke senere merket vi at det var mye mer sommerlig vær, og tenkte vi skulle ta en ny helikoptertur i håp om bedre bilder.

Plutselig var det grønt

Det viser seg å være en svært god idé. Mye har skjedd siden sist de fløy over Høvik, og de to kollegene blir sjokkert over å se så store endringer.

– Plutselig var gresset blitt grønt, all isen var borte fra bukta, og det var strålende vær. Det hadde blitt sommer, og vi sparte mange timer på å bilderedigere grå bilder, smiler han.

Varmerekord

Etter en kald vinter er det mange østlendinger som er takknemlig for det som har skjedd værmessig de siste ukene.

Allerede 11. april ble det målt over 20 grader i hovedstaden.

Det var ny rekord, så tidlig har det aldri blitt målt sommervarme på værstasjonen på Blindern. Målingene der startet i 1937.

Høvik våren 2011

ISEN FORSVANT: På bare 12 dager dyttet våren bort vinteren fra Høvik i Bærum.

Foto: Fredrik Hæreid/Jon Harald Skeie

Varm april

Så langt i april ligger temperaturene for april på Østlandet 3-4 grader over normalen. Det har med andre ord vært en varm start på vårmåneden.

Årsaken til at våren kom så plutselig til Østlandet, er kombinasjonen kald vinter, varm vår, forklarer klimaforsker Ketil Isaksen ved Meteorologisk Institutt.

– De to siste vintrene har vært unormalt kalde og tørre. Dermed var det ikke så mye snø som skulle smelte på Østlandet. Da går det mye fortere, og når det da i tillegg er så varmt blir det store forandringer på kort tid.

Snømangel

LITE SNØ: Unormalt lite snø i Valdres, bildet er tatt 1000 meter over havet første helgen i april.

Foto: Bjørn Atle Gildestad / NRK

Fortsatt litt vinter i nord

Også i resten av landet har temperaturene vært høyere enn normalt så langt denne måneden. Likevel har det ikke vært så store endringer som i øst.

I Trøndelag og på Vestlandet har våren kommet gradvis, men med en del gråvær. I nord har vinteren ennå ikke helt sluppet taket.

Og mens det ikke har vært så snøfattig Østafjells siden 1971, er det masse snø i fjellområdene langs kysten i resten av landet.

– Når snøen forsvinner absorberes solstrålende av bakken. Det bidrar til de høye temperaturene. Når snøen blir liggende får man ikke den samme varmen og vårfølelsen, sier Isaksen.

UT.no: Her ligger snøen i påsken