Finværet flytter nordover

Søringer må snart si farvel til sola, mens folk nordover i landet kan ønske den velkommen. Varmt blir det uansett ikke noen steder.

Holmestrand i sommersol

MYE SOL OG LITE VARME: Denne uka flytter finværet seg fra Sør- til Nord-Norge.

Foto: Ove Jonassen

Værgudene har lenge spart på varmen, og de gjør det fortsatt. I uka som kommer blir det kjølig i hele landet. Bare de heldigste av oss får se 20-tallet på termometeret.

– Sommerdager med 20 grader eller mer kommer ikke til å florere. Kanskje skjer det noen få ganger, men vi ønsker oss vel mer på denne tiden av året, sier statsmeteorolog Per Egil Haga og legger til at det faktisk er sommersolverv på søndag. Da snur sola og dagene blir kortere.

Værskifte på onsdag

Selv om den ikke har gitt knallvarme, har sola pyntet til utefest i Sør-Norge de siste dagene. Samtidig, i Midt- og Nord-Norge, har det kommet en jevn strøm av byger.

Vibeke Thyness

VARSLET VINTERLIG VÆR: Vibeke Thyness advarer mot snø på fjellovergangene i Midt-Norge.

Foto: Bård Gudim

Dette regimet fortsetter frem til onsdag: Da blir det rollebytte, forteller Hagas meteorologkollega Vibeke Thyness.

Videre gjennom uka og helgen kan det bli vått og ustabilt i hele Sør-Norge: Litt våtere inne i landet enn ved kysten. Ved kysten kan du til gjengjeld få en del vind.

I Trøndelag og Nord-Norge blir det altså bedre, og aller best blir det kanskje i indre strøk av Nordland. Er du heldig får du 20 varmegrader!

Og: Kanskje er finværet i nord oppvarming til noe enda bedre. For i neste uke kan det muligens komme et høytrykk over Barentshavet og gi mer varme. Det er bare å håpe.

Skyer og blå himmel

USTABIL LUFT: Bygene har feid inn over Nord-Norge siste tiden, men innimellom titter også sola frem. Midt i uka blir det bedre vær nordover i landet, mens bygene gjør sitt inntog i Sør-Norge.

Foto: @_rita_meyer_ / Instagram

På feil side av jetstrømmen

I Rørostraktene var det minusgrader natt til mandag og mange våknet opp til snøkledd bakke. I forrige uke var det Vestlandet som frøs om nettene.

For Vibeke Thyness er det rart å melde så mye vinterlig vær. I dag, mandag, har hun for eksempel varslet snøtrøbbel på fjellovergangene i Midt-Norge og store nedbørmengder i Finnmark.

– Vi kan jo lure på om vi har tatt feil av kalenderen, sier Thyness og legger til at hele Norge er omgitt av kjølig luft.

Grunnen er at vi fortsatt ligger på «gal» side av jetstrømmen, forklarer meteorologen. Det betyr at skillet mellom kald polarluft og varm luft fra tropene ligger sør for oss.

Nysnø på Røros 14. juni

RØROS 14. JUNI: Minusgrader og snø. Sommersko og ullsokker. Hvor blir det av sommervarmen?

Foto: Maren Kamp