Finværet er på OL-ferie

Vink farvel til høytrykket som har styrt norgesværet med hard hånd siden januar. Nå kaster det glans over de norske OL-utøverne i Sotsji.

Marit Bjørgen, skitur i gråvær og norsk flagg

Det blir mye sol på Marit Bjørgen og co denne uka. Her hjemme blir det mye skyer og gråvær i Sør-Norge. Sol i nord.

Foto: Anders Skjerdingstad(NRK), Kristine Nerbye og Kikki Lykke (instagram)

Denne uka blir det mye solskinn på TV. I Sotsji er det nemlig høytrykk og påskevær som regjerer mesteparten av tida.

Utenfor ditt eget vindu er det derimot mye grått og vått vær, om du bor i Sør-Norge. Bor du i nord er det fortsatt finvær som gjelder.

Det hele henger selvfølgelig sammen på en finurlig måte!

Har tatt OL-ferie

Et såkalt «omegahøytrykk» har ligget over Nord-Russland og bestemt været i Norge siden starten av januar. Hvordan du har opplevd høytrykket, avhenger av hvor du holder til i landet:

Nå er det takk og farvel til høytrykket, kan Vibeke Thynes på Blindern fortelle.

Før helgen krøp nemlig høytrykket mot øst og la seg godt til rette over OL-området. Mandag har det flyttet seg enda lenger mot øst og sluppet et voldsomt mildvær til i OL-bakkene. Tirsdag er godværet tilbake på plass, og kommer sannsynligvis til å styrke seg utover uken.

– Det blir fralandsvær og påskestemnng. Det er mildt om dagene og litt kaldere om nettene. Frem til helgen må de klare seg uten nedbør, sier Thyness.

Lavtrykk i Sør-Norge

Her hjemme er det altså tilbake til normalen. Lavtrykk kommer susende inn over oss og lager grått, vått og vindfullt vær i Sør-Norge.

Denne uka kommer til og med lavtrykkene fra to kanter, fra vest og sør, kan Thyness sin kollega Mariann Foss fortelle.

Stadig påfyll av lavtrykk sørger for at været blir litt «av og på» i hele landsdelen: Vind og regn en dag, roligere vær den neste. Kanskje blir det også et solgløtt mellom bygene!

Mest vind og nedbør kommer på Sørlandet og oppover langs Vestlandskysten til Stad. Men heller ikke Østlandet blir spart for «vær».

– Det blir grått og kjedelig på Østlandet. Det kommer noen solgløtt i dag, mandag, men det går fort over, humrer Vibeke Thyness.

Plussgrader i nord

Om du bor nord for Stad og Dovre har du hatt mye vind og lite nedbør de siste ukene. Slik vil det fortsatt være, forteller statsmeteorolog Jon Austerheim i Tromsø.

Det blokkerende høytrykket er borte, men det blir likevel få forandringer værmessig. Vinden kommer fra sør, og det betyr mildt og tørt vær, forteller meteorologen:

  • Det blir en mild uke i nord. Mandag er det plussgrader over hele linja, til og med på Finnmarksvidda. Hvis skyene forsvinner kan det bli litt kaldere.
  • Det kommer litt nedbør nord for Stad og i Trøndelag, men ellers bare noen umerkelige dryss i de nordligste fylkene.

Er det nedbør på vei mot deg? Følg med på yr.no/radar!