Feil på gradestokken?

«19 grader», sier meteorologen. Gradestokken din viser noe helt annet. Hvorfor?

Per Olav Alvestad måler temperaturen
Foto: Ingrid Wold / NRK

Spørsmål fra Inderjit Mercy:

Hei!

Ser ofte at det er stor forskjell på den temperaturen dere oppgir og den jeg leser av selv, og det jeg leser av stemmer ofte overens med de andre som jeg snakker med.

Skyldes det at jeg har dårlig termometer eller at måten dere måler temperatur på er forskjellig fra måten allmennheten måler på?

Svar fra Anders Sivle, statsmeteorolog

Hei Inderjit, takk for spørsmålet!

Ja, mest sannsynlig skyldes dette avviket at måten vi måler lufttemperatur på er forskjellig. Bestemte regler gjelder for måling av temperatur slik at det skal være like forhold og mulig å sammenligne målinger med hverandre.

Vanligvis måles temperatur inne i små trehytter:

  • værstasjon

    VÆRHYTTE: Slik ser en godkjent meteorologisk målestasjon ut.

    Foto: Rolf Sivle
    Selve hytten er hvitmalt for å reflektere mest mulig solstråling, og skal plasseres i et åpent område, helst ikke i le av eller for nær bygninger og lignende hindringer som gir skygge.
  • Underlaget under hytten skal være kortklipt gress. For eksempel kan asfalt ett sted og en fuktig myr et annet sted gi helt forskjellige målinger, særlig på varme, solrike sommerdager.
  • Veggene i hytten er ikke helt tett, slik at det er godt ventilert og luften kan bevege seg fritt gjennom hytten.
  • Termometeret er plassert inne i hytten, to meter over bakken.
  • Inni hytten er termometeret beskyttet slik at solen ikke skinner direkte på det og varmer det opp, og det er også skjermet mot nedbør.

Flere og flere hytter med manuell avlesning av temperatur blir erstattet av automatiske stasjoner, men prinsippene for måling er likevel de samme.

Når er forskjellen størst

Lufttemperatur på et bestemt sted bestemmes av blant annet været, og skydekke og vindforhold spiller en viktig rolle.

Høye temperaturer

GRADESTOKK: På en varm husvegg vil målingene gi et høyt utslag.

Foto: Asbjørn Reppe

På dager med vind og overskyet vær vil det nok de offisielle målingene som oftest være ganske like temperaturmålinger hjemme hos folk.
De største forskjellene oppstår gjerne på dager med lite vind og lite skyer.

  • Folk flest henger termometeret ofte opp på veggen, gjerne i solveggen, noe som kan gi store forskjeller i målingene på varme sommerdager.
  • På klare vinternetter er termometeret i hytten bedre beskyttet mot varmetap enn folk flest sine termometre, og det kan også gi utslag.
  • I tillegg må vi være klar over at temperaturen kan endres mye over korte avstander, noe som også kan gjøre at våre målinger ikke er lik det som folk måler selv, siden det ikke måles på akkurat samme sted.

Dette betyr nok i de fleste tilfeller mer enn kvaliteten på selve termometeret.

Sommerhilsen fra Anders