Europa er best i værvarsling

Europa slår USA i værvarsling, men nå har amerikanerne tatt opp konkurransen.

USA og EU flagg

BLÅSER DET OPP TIL STORM? Europa og USA har hver sine systemer for å lage værvarsel. I mange tiår har europeerne vært best. Nå tilspisser konkurransen seg.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap

Da orkanen «Sandy» la New York under vann i 2012 hadde europeerne varslet dette en uke i forvegen. De amerikanske varslene viste derimot, frem til de siste par dagene, at uværet ville holde seg ute i havet.

Episoden i 2012 blottla det målinger lenge hadde vist:

Knut Helge Midtbø

KLAR FOR KONKURRANSE: – Det er lettere å varsle usikkerhet når vi har flere gode modeller som kan holdes opp mot hverandre, sier Knut Helge Midtbø. Samtidig er han redd amerikanerne skal bli for sterke.

Foto: Meteorologisk institutt

Den ledende amerikanske værvarslingsmodellen, GFS, var mindre presis enn den europeiske konkurrenten, ECMWF.

The Economist skriver nå at Europa går av med værseieren.

– Jeg kan bekrefte at den europeiske modellen har vært best. Den har blant annet gitt mye bedre plassering av høytrykk og lavtrykk, sier Knut Helge Midtbø, seniorforsker ved Meteorologisk institutt.

Sandy

UVÆRET SANDY TRAFF USA I 2012: Innbyggere i Lindenhurst i New York vasser i vann. Den europeiske modellen varslet uværet en uke før det kom.

Foto: Jason DeCrow / Ap

– Tatt på senga

Da den moderne værvarslingen ble til på 40-tallet satt amerikanerne i førersetet. Siden den gang har de sakket akterut, forteller Midtbø.

– De ble nok tatt litt på senga da det viste seg at varslene deres ikke var like gode som de europeiske.

Nå puster imidlertid amerikanerne europeerne i nakken, fortsetter forskeren.

Snøseier til amerikanerne

I kjølvannet av «Sandy» blåste det opp til værpolitisk storm. Den amerikanske kongressen bevilget friske penger til værvarsling og en ny versjon av GFS ble tatt i bruk i januar 2015.

Bare noen uker senere ble modellen satt på prøve:

25. januar viste den europeiske modellen at det ville komme livstruende mengder snø i New York 27. januar. Den amerikanske modellen viste mer beskjedne mengder.

Nå var det amerikanernes tur til å seire, men kanskje var det bare flaks: Målinger viser at den nye amerikanske værmodellen fortsatt er mindre treffsikker enn den europeiske.

Irv Rosenberg fra Boston gikk på ski i Boston sentrum i helgen. Nå venter et nytt stort snøfall

MYE SNØ – MEN IKKE SÅ MYE SOM NOEN VENTET: Meteorologer brukte ord som «historisk» og «livstruende» for å beskrive uværet som var på vei i januar 2015.

Foto: Michael Dwyer / Ap

Konkurransen tilspisser seg

Rå datakraft og endringsvilje er to av forklaringene The Economist gir på europeernes styrke. Europeerne har vært pionerer på å ta i bruk satellittmålinger og til å drive såkalt ensemblevarsling (se faktaboks).

– Amerikanerne har hatt en politikk som gjorde dem litt låst. De har vært bundet opp i systemet og det har vært tungt å komme videre, kommenterer Midtbø.

I Europa er det uro knyttet til investeringene som gjøres i USA. I verste fall sakker vi akterut.

– Det er en stor ulempe hvis det skjer. Det er en fordel om ECMWF får penger til å gjøre det samme, sier Midtbøe.

Superdatamaskinene som brukes til å regne vær

SUPERMASKINER: Dette er bare en brøkdel av regnemaskinene som finnes på det Europeiske værsenteret i Reading like utenfor London.

Foto: ECMWF