Er dette fremtidens sommervær?

Var årets dårlige sommer et resultat av klimaendringene? Blir det flere lavtrykk i framtiden? Yr-leserne spør. Meteorologen svarer.

Regndråper treffer bakken om sommeren
Foto: KVALE, JENS O / SCANPIX

Når temperaturen stiger får atmosfæren mer energi. Da blir det flere og kraftigere lavtrykk. Den oppvarmede lufta kan dessuten holde på mer vann.

Lavtrykkene tar gjerne med seg denne varme, fuktige lufta nordover hvor den kjøles ned nok til at vannet regner ut.

Det korte svaret på første spørsmålet er derfor “ja”, men det ser ikke likt ut i hele landet.

Et våtere Norge

I Norge kan effekten av klimaendringene sammenfattes i ett ord: Vann.

På Østlandet og i Midt-Norge øker flomfaren mest, mens Sør-Vestlandet får størst havnivåstigning, i nord blir økningen av regn, mens hele landet får flere og kraftigere episoder med styrtregn.

De seneste studiene, som finnes hos Norsk klimaservicesenter, viser at endringene er størst om vinteren. Men også på sommeren vil det bli mer regn og spesielt flere episoder med kort, men kraftig nedbør.

Klima2100 - største endringer
Foto: Reidun Gangstø Skaland

Størst endring i nord

I Arktis smelter isen og snøsesongen blir kortere. Det betyr at lyse overflater som reflekterer bort mye av sollyset blir erstattet med mørke overflater som absorberer det meste av sola. Da blir bakken enda varmere, og enda mer av snøen og isen smelter, dermed blir det enda flere mørke overflater, osv.

Dessuten kommer det mer varme nordover både med luftstrømmene og havstrømmene. Derfor blir klimaendringene større jo lenger nord du kommer.

Ny rapport om klima i Norge: Det er vannet de frykter mest - Yr

Så var sommerens dårlige vær klimaendring?

Dette er egentlig litt av et lurespørsmål, fordi det er forskjell på vær og klima. Været er det vi opplever nå, denne uken og denne årstiden, mens klimaet forteller hva slags vær som er mest vanlig over tid, et slags gjennomsnittsvær.

Det aktuelle været kan være ganske forskjellig fra gjennomsnittet, og det er vanskelig å si om en enkelthendelse er en klimaendring eller ikke.

Det vi KAN si er at denne sommeren med mange kraftige nedbørepisoder er et eksempel på hva vi venter oss mer av i framtiden.

VIDEO: Når man vurderer klima og klimaendringer ser man på “gjenomsnittsværet” over perioder på minst 30 år. For å vite om årets dårlige sommer var en del av klimaendringene, må man se på den sammen med alle andre sommrer over 30 år, og sammenligne med de 30 årene før det.