Endelig vinter på Østlandet

Nå kommer både snø og kulde. – Får håpe det varer, sier meteorologen.

Aking

GODE AKEFORHOLD: 15 cm snø er mer enn nok for deg som vil ake.

Foto: Jørgen Jareld

Det er ikke mye som vitner om vinter i lavlandet i Sør-Norge disse dagene. Du må helt nord til Troms og Finnmark for å finne snø nede ved havnivå.

Men dersom du bor på Østlandet er det endelig lov til å håpe, for på torsdag og lørdag er det mest sannsynlig snø i vente.

Gode akeforhold

Lengst sør i landet kan det komme regn og sludd, men fra Oslo og nordover er det snø som kommer, forteller en travel statsmeteorolog Vibeke Thyness til yr.no.

Vibeke Thyness

GLAD: – Endelig blir det vinter på Østlandet, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness.

Foto: Bård Gudim
Snøkanon som står urørt

URØRT: Snøkanonene har stått uvirksomme i mildværet...

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK
Snøkanon på Stokke.

FULL FRES: ... Men nå kommer kuldegradene og kanonene kan gå for fullt.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Nå værer folk snø og da blir de helt yre.

Grønt landskap blir hvitt når rundt 15 cm snø faller på torsdag. Men om du står og spinner for å komme deg ut på ski, kan det være du blir skuffet.

– Det blir ikke akkurat skiføre av det, på steder hvor det ikke ligger snø fra før. Men det blir nok snø til å ake på. For barn på akebrett er det jo ikke så mye som skal til.

– Endelig blir det vinterlige forhold. Frem med stillongsen, sier en blid Thyness fra sitt kontor i Oslo.

La kanonene gå for fullt

For de mange norske skianleggene som desperat venter på snø, er det ikke torsdagens og lørdagens snøfall som er den beste nyheten. At plussgrader nå kan gå over til minusgrader er derimot en gledelig nyhet, mener meteorologen.

– De som har mulighet til å produsere snø, kan gjøre det nå. Det kommer litt nedbør frem til helgen, men etter det er temperaturene sånn at man selv kan lage snø.

Forhåpentligvis holder gradene seg på minussiden, slik at kanonene kan fortsette å gå i uken som kommer.

Takk til «Herkules»

Lavtrykk og mildvær har satt sitt tydelige preg på hele landet så langt denne vinteren. Desember var mye mildere og våtere enn normalt for denne årstiden.

Men nå skjer det noe, og det kan vi takke et enormt «amerikansk» lavtrykk for. Etter at uværet «Herkules» herjet på andre siden av Atlanteren er det nå på vei mot oss.

– Vi har ligget i en lavtrykksgrøft i en måneds tid. Det måtte et såpass stort system til få oss ut av grøfta. Et høytrykk har ligget fast over Øst-Europa og sendt alle lavtrykkene inn mot Norge. Nå blir det skubba vekk, og i stedet er det vi i Norge som får høytrykk og vintervær, forklarer meteorologen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Måker snø på Fifth Avenue

HERKULES GAV SNØSTORM: Arbeidere måker snø på Fifth Avenue på Manhatten.

Foto: John Minchillo / Ap

Værskifte også i nord og vest

Snøhungrige vestlendinger kan kikke misunnelig over på østsiden av fjellet denne uken. For i vest er det fortsatt slik at nedbøren kommer som regn.

I Nord-Norge blir det mye opphold i dagene som kommer, fordi Herkules-lavtrykket gir fralandsvind i denne landsdelen.

Skiftet fra lavtrykksaktivitet til høytrykk er det Nord-Norge som får oppleve først. Allerede torsdag bygger høytrykket seg opp over Finnmark, i følge statsmeteorolog Ola Mellem i Tromsø. Deretter drar høytrykket seg sørover.

Siste del av helgen kommer høytrykket og finværet til Sør-Norge, - dersom prognosene slår til, forteller Bergens-meteorolog Aslaug Skålevik Valved.

– Det blir tørrere, kaldere og ikke så mye vind. Det kan være håp om solgløtt, muligens i helgen. Begynnelsen av neste uke ser nokså bra ut!