Se, en lokal tordenbyge i rekordfart!

– Jeg tror aldri jeg har opplevd maken til regn som den skyen hadde med seg, forteller fotograf Jan Kenneth Aarsund.

Kraftig og lokal bygesky

KRAFTIG BYGESKY: Bildet ble tatt like utenfor Brønnøysund onsdag 12. september. Det eneste fotografen har gjort med bildet er å endre litt på kontrastene for å gjøre bildet mørkere.

Foto: Jan-Kenneth Aarsund

Han var ute en ettermiddagstur i båten sin da han fikk øye på skyen og kastet seg over kamera.

– Jeg hadde såpass dårlig tid da jeg stod i båten at jeg begynte ikke å fikle med kamerainnstillingene men måtte knipse før regnet kom, forteller Aarsund.

Beveget seg i ekspressfart

Regnbygen kom like fort som den forsvant, og den rakk virkelig å tømme seg!

– Jeg skulle kjøre inn til land da den traff men måtte bare slakke opp og vente til det verste var passert. Den hadde ikke med seg noe veldig med vind, bare uante mengder med regn og den beveget seg fort, forteller fotografen.

– Fantastisk bilde

Bildet av uværet falt også smak hos meteorologene.

– Helt fantastisk bilde! Det ser veldig dramatisk ut og viser tydelig de voldsomme bevegelsene inni bygeskyene, sier statsmeteorolog Trond Lien ved Vervarslinga for Nord-Norge når han får se bildet.

Skikkelig turbulenssky

Men for et mindre passasjerfly hadde ikke reisen gjennom en slik sky vært veldig behagelig.

– Hadde man kommet flygende og sett dette foran seg ville nok en flyger prøvd å komme seg unna. Da ville nok flyet bli kastet opp og ned i skikkelig turbulens, forklarer Lien.

En kraftig lokal bygesky

Lokal nedbør 12. september utenfor Brønnøysund

LOKALE BYGER: De gule områdene på bildet viser lokale regnbyger dagen bildet ble tatt. Som vi ser var det mange byger ute i havet men ingen på land. Målestasjoenene har derfor ikke fanget opp nedbøren.

Foto: NOAA / Meteorologisk institutt

Det vi ser på bildet er altså en lokal, kraftig regnbyge, en såkalt «cumulonimbus» som vi kjenner som tordenskyer.

Men bygene kom aldri inn på land, så nedbørsmålingene var ikke til stor hjelp.

– Faktisk er regnbygen så lokal at ingen av målestasjonene i Brønnøysund eller områdene rundt har registrert nedbøren, forteller meteorologen.

«Kaosfront» med pøsregn!

Dagen bildet ble tatt var det sønnavind og stiv og sterk kuling langs kysten.

– Dette passer bra med skyene på bildet. Det kan ha vært en såkalt kaosfront eller et tråg, altså en linje med kraftige byger. Det kan gi kortvarig men ganske intens nedbør, og skyene kan bevege seg fort, sier Lien.

Også satellittbildene fra dagen bildet ble tatt viser at det har vært lokale byger som strøyk forbi fra sør mot nord utenfor Brønnøysund den dagen.