En god nyhet om global oppvarming

Et varmere klima kan gi mindre ekstremvær i nordområdene, viser ny studie.

Lofofiske båt og bølge

HAVET ROER SEG: Meteorologene rekker ikke alltid å varsle sjøfolk om plutselige stormer. I fremtiden kan det bli mindre uvær i nord.

Foto: Foto 1987: Morten Hvaal, NTB / Scanpix / Scanpix

I mediene hører vi ofte om farlige og ekstreme værendringer på grunn av global oppvarming. Men i en ny studie publisert i tidsskriftet Nature kommer det frem at klimaendringene kan gi heldige effekter i nord.

– Våre resultater er et sjeldent eksempel på hvordan global oppvarming kan minke forekomsten av ekstremt vær, sier forskerne Matthias Zahn og Hans von Storch.

Eksplosive stormer

En ansatt slår is av merdekanten på et oppdrettsanlegg på Frøya.

ISING: Vind, sjøsprøyt og iskald luft kan gjøre polare lavtrykk livsfarlige.

Foto: Petter Vidar Vågsvær / NRK

Hver vinter er havområdene i nord rammet av voldsomme og plutselige stormer kalt polare lavtrykk.

Uværene fødes og dør i løpet av bare kort tid. De er mye mindre en vanlige lavtrykk og ofte svært vanskelige å oppdage for meteorologene.

Med vinder opp i orkan styrke, iskalde temperaturer og enorme mengder nedbør kan de polare lavtrykkene true menneskelig aktivitet i nordområdene, - en aktivitet som de neste tiårene vil ta seg opp.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tuva og et polart lavtrykk

ULIK STØRRELSE: Den store virvelen på bildet viser et stort lavtrykk, ekstremværet «Tuva». Den lille virvelen øverst er et polart lavtrykk. Januar 2008.

Foto: met.no

Mister drivkraften

Polare lavtrykk trigges av temperaturforskjellen mellom en varm havoverflate og iskald luft fra nord. Fordi global oppvarming varmer opp luften mer enn havoverflaten vil uværene dermed miste en viktig drivkraft, forklarer forskerne.

Dersom våre fremtidige utslipp av drivhusgasser øker mye, vil antallet polare lavtrykk i løpet av vinteren falle fra 36 til 17 innen år 2100, fortsetter de.

Hvis utslippene derimot bremses, kan antall orkaner bli 23 per vinter.

– Mer attraktivt å bore

Prøveboring på Sjtokman-feltet

SJTOKMAN: Prøveboringen er i gang.

Foto: OAO GAZPROM / AP

Den nye studien kan virke oppmuntrende på olje- og gasselskaper som vurderer å starte opp i Nord-Atlanteren, sier Zahn til den britiske avisen The Guardian.

– Når sjansene for orkaner som ødelegger oljeplatformene blir mindre, kan boring i regionen bli mer attraktivt, sier forskeren.

Dette er en uttalelse som Greenpeace-forsker Doug Parr reagerer på. Som vi har sett i Mexicogulfen er det mange faktorer som kan gi store oljekatastrofer, sier han.

– Og selv om antall orkaner minker, vil det være galskap å risikere så sårbare økosystemer bare for å skaffe mer olje.

Uværet flytter seg

Ifølge Erik Kolstad ved Bjerknessenteret i Bergen kan det stemme at antall polare lavtrykk blir redusert i noen områder. Samtidig vil uværene flytte seg til nye områder, hvor sjøisen har trukket seg tilbake og gitt nytt åpent hav, sier han til The Guardian.

– Disse regionene inkluderer Barentshavet, hvor russerne leter etter olje og gass, den nordlige sjørute, som shippingselskaper håper å kunne bruke mellom Asia og Europa, og Nordishavet hvor kanadierne leter etter olje og gass, sier Kolstad.

Bli med og jakt på polare lavtrykk! Se dokumentaren Jakta på polarstormen i NRKs nett-tv.