– Kan gi en dramatisk økning i globaltemperaturen

Mye tyder på at El Niño kan oppstå i år. Rekordvarme, ekstrem tørke, skogbranner, flom og fiskedød kan bli resultatet.

El Nino

Noen av El Niños herjinger: Skogbranner i Australia, tørke i Afrika og flom i Peru.

Foto: Australia Out (AP), Scanpix/AFP, Prakash Hatvaline (AP)

Det er stor sannsynlighet for at værverstingen El Niño oppstår i 2014. Det viser prognoser laget av meteorologiske sentre verden over.

– Seks av syv modeller antyder at grensen for El Niño kan være nådd så tidlig som i juni, sier australske meteorologer i en fersk pressemelding.

Australia er et av landene som blir hardest rammet av det spesielle værfenomenet, og har ekstrem tørke, ødelagte avlinger og voldsomme skogbranner i vente dersom en kraftig El Niño oppstår.

Andre land kan få helt motsatte utfordringer, med voldsomme nedbørmengder og flom.

Kan bli rekordvarmt

Dersom El Niño oppstår blir store globale værmønstre snudd på hodet, vanligvis i en periode på mellom 6 og 18 måneder. I tillegg til å gi ødeleggende vær, øker temperaturen i store deler av verden.

Nå spekulerer forskere på hvorvidt 2014 eller 2015 kan bli et nytt rekordår, temperaturmessig.

– Kombinasjonen av naturlig oppvarming fra El Niño og menneskeskapt oppvarming fra drivhusgasser, kan gi en dramatisk økning i global gjennomsnittstemperatur, sier generalsekretær Michel Jarraud i en pressemelding fra Verdens Meteorologiorganisasjon.

Sist gang verden opplevde en kraftig El Niño, i 1998, ble det registrert rekordhøye temperaturer. Det er ennå for tidlig å si hvor kraftig en eventuelt ny El Niño-periode vil bli, understreker forskerne.

Ikke la deg lure av navnet

Navnet låter uskyldig: El Niño betyr «liten gutt» eller «lite jesusbarn», men det er ingen grunn til å ta lett på dette vesle barnet.

Fenomenet påvirker været på store deler av kloden - stort sett i negativ forstand, og særlig hard rammes landene rundt Stillehavet:

På den ene siden av havet, i Australia, Indonesia og på Filippinene, svikter regnet. Ekstrem tørke gjør at avlingene svikter, mens voldsomme og dødbringende skogbranner får herje.

På motsatt side av havet, i Sør-Amerika, blir det derimot kraftig regn og flom. Samtidig mister mange levebrødet sitt fordi et næringsfattig hav får det ellers så rike fisket til å bryte sammen.

Skogbranner i Australia

Australia: Myndighetene i den delstaten New South Wales har innført unntakstilstand på grunn av skogbrannene som herjer utenfor Sydney i oktober 2013. Mer av dette er i vente dersom El Niño kommer.

Foto: Dan Himbrechts / Ap
CHILE SEA LIONS

Chile under El Niño i 1998: Unge sjøløver er på desperat jakt etter mat. Næringsfattig hav gir fiskedød i Stillehavet utenfor Sør-Amerika når El Nino slår til. De voksne sjøløvene har forlatt barna sine for å jakte fisk andre steder.

Foto: CLAUDIA DAUT / REUTERS

Enorm bølge på vei mot Asia

Å forutsi El Niño er en krevende øvelse. Denne våren ser imidlertid ekspertene flere tegn som gjør dem stadig sikrere på at værfenomenet vil slå til.

I havet langs ekvator har forskerne satt ut en rekke bøyer som gjør målinger i skillet mellom varmt overflatevann og kaldere vann i dypet. Nå viser målingene at vannet blir varmere.

Samtidig har passatvindene, som vanligvis frakter varme vannmasser vestover, blitt svekket. Begge deler er klassiske tegn på en at El Niño er i anmarsj.

Vanligvis går det gjerne to til syv år mellom hver gang El Niño oppstår, men nå er det lenge siden sist: Vi må helt tilbake til 1998 for å finne en kraftig El Niño-forekomst. Etter dette har det kun vært svake eller moderate tilfeller av værfenomenet (se liste hos NOAA).

Her kan du se hvordan havet og atmosfæren rundt Stillehavet er under normale omstendigheter og under et El Niño-år:

Illustrasjon av El Niño
Foto: GRID Arendal

Følger med i Norge

Det er langt fra varme El Niños hjemsted i Stillehavet til kalde Norge. Likevel følges også utviklingen herfra. Et nytt El Niño-år vil være en oppsiktsvekkende hendelse i vær- og klimakretser, uansett hvor i verden man befinner seg.

Havforsker Arne Melsom ved Meteorologisk institutt forklarer at en kraftig bølge av varmt vann nå er på vei fra vest mot øst i Stillehavet.

– Bølgen bruker gjerne flere måneder på å krysse Stillehavet. Det er et klassisk tegn på El Niño, sier forskeren.

– Det er fortsatt litt usikkert, men det blir mer og mer sannsynlig at vi får en velutviklet El Niño-episode fra sensommeren av. Vanligvis er El Niño fullt utviklet i desember og januar, derav navnet «jesusbarnet», legger forskeren til.

Slik herjer El Niño verden over

Det har vært spekulert i om El Niño gir spesielt varmt sommervær i land som Norge og England. Ifølge norske meteorologer er det ikke påvist noen sammenheng mellom værfenomenet og forholdene her i Norge.

Men andre steder på kloden setter altså El Niño tydelige spor, og om ikke annet kan du komme til å oppleve værfenomenet gjennom nyhetene. Og kanskje velger du å feriere på «feil plass»?

– Det er ofte en dårlig ide å legge vinterferien til Florida under El Niño, for der pleier det å bli vått, sier Arne Melsom.

Her kan du se hvordan El Nino virker verden over. Listen er hentet fra amerikanske Climate Prediction Center:

  • Unormal tørke nord i Australia, Indonesia og Filippinene.
  • Det kan også bli tørrere enn normalt sørøst i Afrika og nord i Brasil.
  • Monsunen i India blir tørrere enn normalt, spesielt nordvest i landet hvor avlingene rammes.
  • Det blir våtere enn normalt langs vestkysten av Sør-Amerika og langs Golfkysten i Nord-Amerika.
  • Om vinteren oppstår kraftigere lavtrykk nord i Stillehavet. De pumper varm luft inn mot vestlige deler av Canada, Alaska og nordlige deler av USA.
  • I Atlanterhavet oppstår gjerne færre orkaner enn normalt.

Fargene på disse kartene viser hvordan været under El Nino skiller seg fra normalt vær, i to årstider (vinter og sommer):

El Ninos regionale virkninger
Foto: NOAA/Wikipedia Commons