Ekstremværet Tor rammer både Øst- og Vestlandet

Fredagens uvær treffer et større område enn meteorologene først trodde. Tor kan gi orkan ved kysten, ekstreme vindkast langt inn i landet og enkeltbølger på 20 meter.

Ekstremværet Tor-fredag ettermiddag

STORT OG FARLIG: Dersom prognosene stemmer kan åtte fylker bli rammet av Tor. Vindkastene strekker seg langt inn i landet.

Foto: MET

Dersom prognosene slår til kan uværet fredag ettermiddag og kveld bli en fare for liv og verdier i hele åtte av landets fylker. At et ekstremvær rammer et så stort område er sjelden kost.

Knust over bil

DAGMAR: En orkan med voldsomme ødeleggelser. Tor ligner litt på Dagmar i i måten det utvikler seg på, men treffer lenger sør, sier meteorologene.

Foto: privat
Geir Ottar Fagerlid

– Varselet er ikke spikret i stein og det kan komme endringer, sier Geir Ottar Fagerlid.

Foto: Meteorologisk Institutt

– Dette er et stort lavtrykk og et stort uvær. Det kan ligne litt på Dagmar, bare at det treffer lenger sør, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid og understreker at prognosene fortsatt kan endre seg.

Orkan fra Hordaland til Trøndelag

Tor kan gi orkan langs en stor del av kyststripen, fra Hordaland til Trøndelag. I Rogaland blir vinden hakket svakere og dette fylket ble torsdag ettermiddag tatt ut av ekstremvarselet.

Vinden kommer først fra sørvest men dreier og kommer etter hvert fra vest. Det er vindretningen som vanligvis gir størst skade og trenger lengst inn i landet.

Vind av orkan styrke er ikke til å spøke med. Ifølge Beaufort vindskala forekommer denne vinden svært sjelden og kan gi uvanlig store ødeleggelser på land.

Nå sammenligner meteorologene Tor med både orkanene Dagmar og Nina. Uværet minner om Dagmar i måten det utvikler seg på, selv om det treffer lenger sør. Det kan bli kraftigere i vindstyrke enn Nina, men det vil sannsynligvis vare kortere.

Animasjon som viser hvor den sterkeste vinden kan komme under ekstremværet Tor.

Farlige vindkast også på Østlandet

Mens orkanen kan herje langs kysten kan kraftige vindkast komme over en mye større del av landet.

Foruten fylkene fra Rogaland til Trøndelag, frykter meteorologene at ekstreme vindkast også vil herje på deler av Østlandet. Både Oppland, Hedmark og Buskerud er nå inkludert i ekstremvarselet.

Vindkastene kan bli på 35-50 meter i sekundet. De verste kastene på 50 sekundmeter vil nok treffe på høyfjellet, tror Fagerlid.

– Det unner jeg ingen å oppleve. Du kan bli slengt av gårde. Men dette gjelder virkelig utsatte områder. Du skal ikke være på slike steder nå. Det er livsfarlig, rett og slett.

Enkeltbølger på 20 meter

Om du bor ved kysten er det lurt å holde seg unna sjøen fredag, advarer meteorologen, som varsler en gjennomsnittlig bølgehøyde på 10-13 meter i Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Det kan komme maksbølger som er mye høyere enn dette. Varsler vi 10-13 meter kan det komme enkeltbølger på 20 meter.

Advarer mot stor snøskredfare

Rune Engeset

SKREDFARLIG: Skredene kan utløses av seg selv, sier Rune Engeset i NVE.

Foto: Roar Halten / NRK

Skal du til fjells må du ha snøskredfaren i bakhodet denne helgen. NVE varsler nå om stor snøskredfare i Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland.

– Det er steder over 7-800 meter som er utsatt, sier NVEs vaktleder Rune Engeset. Her kan det komme mellom en halvmeter og en meter med snø, og mye vind kan samle den i skavler. Skred løsner gjerne av seg selv.

– Rett etter et så kraftig snøfall er snøen ustabil og kan løsne. Folk må gi snøen tid til å stabilisere seg og vente med å gå tur i bratt terreng.