Ekstremværet Tor med stø kurs mot Norge

Tor har ikke blitt noe snillere i løpet av natten. Den aller kraftigste vinden, av orkan styrke, ser nå ut til å komme mellom Stad og Rørvik, ifølge meteorologene.

Ekstremværet Tor

PÅ RAD OG REKKE: Lavtrykkene står i kø utenfor Norge nå. Tor kommer som nummer to på dette bildet. Se animasjon i bunnen av saken.

Foto: earth.nullschool.net

I løpet av natten har Tor blitt dannet og beveger seg nå sakte men sikkert mot kysten av Norge. Torsdag ettermiddag endret han banen noe og dermed ser Rogaland ut til å havne utenfor det ekstreme været.

Gunnar Livik

Banen til lavtrykket kan fortsatt endre seg, sier Gunnar Livik som likevel er ganske sikker på varselet sitt.

Foto: Privat

Tor har derimot ingen planer om å bli snillere. Meteorologene frykter fortsatt at han vil gi orkan, sannsynligvis fra Stad til Rørvik, og kraftige vindkast inn over land på opp mot 50 sekundmeter.

– Prognosene er veldig enige med seg selv. De virker rimelig sikre. Men det er skummelt å være skråsikker, sier vakthavende meteorolog Gunnar Livik.

Tor ventes fortsatt å kunne gi bølger på opp mot 13 meter og ekstreme vindkast i innlandet, inkludert i Østlandsfylkene Buskerud, Oppland og Hedmark.

På disse bildene kan du se når Tor er ventet å gi mest vind ulike steder:

Jetstrømmen gir ekstreme krefter

Tor beveger seg nå mot Norge med en fart på 61 km/t, godt hjulpet av den såkalte jetstrømmen. Akkurat nå er denne ekstra kraftig og gir både fart og styrke til uværet.

Lavtrykket har gått inn i jetstrømmen på den varme undersiden og hopper av på den kalde oversiden rundt klokken syv fredag morgen. I skillet mellom varm og kald luft utvikler lavtrykket seg hurtig og får ekstreme krefter.

Under ekstremværet Nina gjorde tilsvarende forhold jobben fryktelig vanskelig for meteorologene. For hvor ville egentlig lavtrykket forlate jetstrømmen og treffe land?

Denne gang er jobben noe enklere, sier Liviks kollega Arnstein Tjøstheim.

– Om du ser stort på det, er ikke usikkerheten så stor denne gang.

Se hvordan Tor beveger seg

Animasjonen over viser hvordan Tor vil bevege seg de neste tre timene. Vinden rundt et lavtrykk sirkulerer mot klokken. Siden Tor er såpass stor vil han prege været i store deler av landet. Kartet viser en prognose for vinden på bakkenivå de neste tre timene:

Animasjonen er hentet fra nettstedet Earth. Den oppdateres hver tredje time og baserer seg på værprognoser fra det offentlige amerikanske værvarslingsbyrået NOAA.