Ekstremværet «Cora» treffer Midt-Norge søndag - kan bli orkan på kysten

Uværet som treffer Midt-Norge og Helgeland søndag er oppgradert til ekstremvær. De voldsomme vindkastene kan komme opp i over 160 km/t.

Veltet tre traff tre i Stjørdal under ekstremværet "Ivar"

STORE MATERIELLE SKADER: Slik så det ut i Stjørdal da Trøndelag ble truffet av ekstremværet «Ivar» i 2013. Ifølge meteorologene er helgens uvær sammenliknbart med det Midt-Norge opplevde da.

Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix

Statsmeteorolog Haldis Berge

ADVARER: Statsmeteorolog Haldis Berge

Foto: Marit Hommedal

– Folk må sikre løse gjenstander og bør ikke legge noen planer om utfart søndag morgen og formiddag. Vinden blir så kraftig at den kan lamme fergetrafikken, og kraftig snøfokk vil gjøre kjøreforholdene svært vanskelige, sier statsmeteorolog Haldis Berge.

Stormsenter under oppbygging

Som Yr.no skrev fredag , har et hissig lavtrykk vært under dannelse ved Island. Da satte meteorlogene lavtrykket under økt overvåkning, såkalt Fase A i ekstremværvarslingen. Nå er lavtrykket dannet og i løpet av lørdagen har det utviklet seg til et stormsenter.

Laster Twitter-innhold

Derfor gikk Meteorologisk institutt ved tolvtiden lørdag ut med offisielt ekstremværvarsel for Møre og Romsdal og Trøndelag. Lørdag kveld ble varselet utvidet til å gjelde også for Helgeland.

Uværet har fått navnet «Cora» og er det fjerde på halvannen måned i Norge.

Betegnelsen ekstremvær betyr at været kan bli farlig og gjøre skade på liv og verdier. Samfunnet settes i alarmberedskap og nødetatene oppbemanner for å være forberedt på det som kan skje.

– Selve stormsenteret vil komme inn og legge seg over Helgeland, men det er i området under lavtrykket at det blir kraftigst vind. Denne gangen ser det ut til å bli verst i Trøndelag, sa Berge lørdag formiddag.

Laster Twitter-innhold

Fare for orkan når vinden dreier

Vinden treffer først i Møre og Romsdal tidlig søndag morgen. Her det meldt sørvestlig sterk storm utsatte steder med vindkast på 35 til 45 meter per sekund.

På formiddagen går «Cora» også inn i Trøndelag. Her dreier vinden over på vest og nordvest.

– I den overgangsfasen kan det bli kortvarig orkan på kysten av Trøndelag, sier Berge.

Også vindkastene i Trøndelag kan komme opp i 35 til 45 meter per sekund. Sagt på en annen måte: Kastevindene kan få en fart på mellom 126 og 162 kilometer i timen.

Når vinden endrer retning, går den rett på land i Trøndelag. Det betyr at vinden vil treffe langt innover i landet.

Varselet utvidet til Helgeland

Lørdag kveld ble varselet som nevnt utvidet til også å gjelde Helgeland.

– Søndag formiddag blir det der økning til nordvest sterk storm utsatte steder, med vindkast på 35 til 45 meter per sekund. Områdene sør for Sandnessjøen er mest utsatt, opplyser Meteorologisk institutt.

Uværet er ventet å avta utover ettermiddagen. Lavtrykket vil etterhvert trekke østover og inn i Sverige, hvor det raskt vil reduseres i styrke.

– Snøfokk og dårlig sikt på veiene

«Cora» vil også føre til mye snø i hele området.

– Den sterke vinden gjør at det blir kraftig snøfokk og dårlig sikt, sier Berge.

Meteorologene sier uværet som kommer kan sammenliknes med ekstremværet «Ivar» , som traff Midt-Norge i desember 2013. Da førte uværet flere steder til store materielle skader.

Se bilder fra ekstremværet «Ivar» her: