Ekstremvær også på Østlandet

Meteorologene varsler full storm og høy vannstand også på deler av Østlandet. Sør for Gardermoen kan det bli kraftige vindkast.

Ekstremværet Nina

Ekstremt: Også vannstanden er farlig høy denne lørdagen. Bildet er fra Bjørnefjorden utenfor Bergen, hvor vannstanden var på sitt høyeste kl 14.

Foto: @unni1962

– Den kraftige vinden vil også nå Østfold, Buskerud og Vestfold, forteller statsmeteorolog Kristian Gislefoss. Nå har han og kollegene gått ut med et nytt ekstremvarsel, som omfatter enda større deler av Sør-Norge.

Kristian Gislefoss

Farlig vær: Folk må passe seg for både kraftig vind og høy vannstand, advarer Kristian Gislefoss.

Foto: Kristin Granbo / NRK

I Østfold kan det blåse full storm. I nabofylkene Buskerud og Vestfold kan det komme ekstreme vindkast - uten at middelvinden blir like sterk som i Østfold.

Det er også sendt ut OBS-varsel for Oslo og Akershus.

Lørdag kveld kan hende kraftige vindkast fra vest på 20 - 25 m/s sør for Gardermoen. Lørdag kveld og tidlig søndag ventes høy vannstand, 80 - 110 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene.

Ikke glem vannstanden

– Det er mye fokus på vinden, men vi må ikke glemme vannstanden. Den er i ferd med å bli ekstremt høy både i Buskerud, i Vestfold og Østfold, fortsetter Gislefoss.

Vannstanden er rett og slett mye høyere enn ventet:

Lørdag kl 14 var vannstanden 90 til 110 centimeter over det som er oppgitt i tidevannstabellen, men utover kvelden er den ventet å gå noe ned.

– Værets påvirkning vil bli litt mindre når lavtrykket begynner å roe seg ned. Det vil bli en ny topp i kveld, men det er på grunnen av astronomiske årsaker, sier Gislefoss.

Nina har allerede gitt orkan

Selv om Nina litt overraskende også slår til med ekstreme krefter i sør og øst, har hun ellers levd opp til forventningene, avslutter Gislefoss.

– Det er målt orkan på Slåtterøy fyr og det er som forventet.

– Varslene og været endrer seg. Det er derfor vi meteorologer er på jobb døgnet rundt.

Du kan treffe Kristian Gislefoss og kollegene i nettprat her på Yr akkurat nå

Høy vannstand Sandefjord

Høy vannstand Sandefjord

Foto: Linn Løkken / NRK
Høy vannstand Føynland

Høy vannstand Føynland

Foto: Mona Antonsen
Høy vannstand Føynlandbrua

Høy vannstand Føynlandbrua

Foto: Hans Petter Reppe / NRK