Dyrere strøm om det ikke striregner i ukesvis

Lite vann i fjellet gjør at du som strømkunde bør ønske deg striregn og mildt vær.

Lite vann i vannmagasin

BUNNÅR: Målestokken i vannmagasinet Osvatnet i Torbudalen ved Sunndalsøra stod langt fra vannet høsten 2006.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Det mangler mye vann i fjellet for at vannmagasinene skal fylles. Kommer det ikke mye regn før kulda kommer kan det bli dyr strøm i vinter.

Været har mesteparten av skylda når strømprisene er høye. Og i deler av landet kan en kraftkrise ubehagelig nær.

Regndråper

REGNDANS? Vil du ha billig strøm bør du be om regn i bøtter og spann.

Foto: /colourbox.com / /colourbox.com

To tredels fulle

– Forrige vinter var det lite snø i fjellet der kraftmagasinene er. Det har ført til mindre tilsig av vann i sommer, forteller Tor Arnt Johnsen ved NVE til yr.no.

I tillegg har det vært mindre regn enn normalt de siste ukene når magasinene vanligvis fylles av høstregn. Det betyr at vannmagasinene kun er to tredels fulle.

Mer regn og mildvær?

Selv om det er ventet litt regn de neste dagene skal det regne mer enn normalt før prisene går ned.

– Vi må få mer nedbør og mildere vær om magasinene skal fylles, men NVE ønsker oss ikke spesielt nedbør. Vi tar det regnet vi får, sier Johnsen.

Om høst regner det vanligvis nok til å produsere 2,5 TWh hver uke. For at det virkelig skal monne på kraftmagasinene må det regne dobbelt så mye i noen uker.

Det totale strømforbruket i Norge er på 125 TWh på et år. Og det er når kulda setter inn at vi både bruker mest strøm og vannmagasinene slutter å fylles.

Fyllingsgrad i vannmagasiner uke 36 2010

LITE VANN: Den røde grafen viser 2010. Den svarte er medianen for 1990-2007, mens de grå er maksimum og minumum for samme periode.

Foto: NVE

Tviler på prissjokk

– Det nærmer seg tide for kuldegrader og snø i fjellet. Når det blir kaldt øker forbruket og da skal vi leve på vannet vi allerede har og import fram til omtrent 1. mai, sier Johnsen.

Han tror likevel ikke folk trenger å vente seg et prishopp på strømregninga. Prisene er allerede ganske høye, og kraftselskapene justerer produksjon og pris ut i fra vær- og vannutsikter.

– Prognosene ligger allerede inne i prisene. Med normale værforhold er det ikke grunn til å vente seg prissjokk, mener Johnsen som sier at forbrukerne har en viss mulighet til å påvirke.

Kutter forbrukerne på strømforbruket kan det redusere prisene.