Dette er årets værbilde 2012

Vinnerbildet i yr.no sin fotokonkurranse viser værfenomenet vi ble godt kjent med i 2012: De lokale regnbygene.

Lokal nedbør 12. september utenfor Brønnøysund

LOKALE BYGER: De gule områdene på bildet viser lokale regnbyger onsdag 12. september, dagen bildet ble tatt. Som vi ser var det mange byger ute i havet men ingen på land. Målestasjoenene har derfor ikke fanget opp nedbøren.

Foto: NOAA / Meteorologisk institutt

Plutselige og lokale regnbyger er også noe meteorologene sliter med å varsle. Det kan være svært vanskelig å forutse nøyaktig hvor de treffer.

Lokale byger passerer ofte fort, og det kan være vanskelig å knipse gode bilder før skyene har passert eller løst seg opp.

Fotografen av vinnerbildet, Jan-Kenneth Aarsund, rakk derimot å ta et blinkskudd.

– Jeg var på fisketur i en liten båt da jeg oppdagen skyen. Det første jeg tenkte da jeg så veggen som kom mot meg var at jeg måtte komme meg inn til land, men det skjedde så fort at jeg måtte stoppe opp og heller vente til regnet var over. Da klarte jeg å knipse et bilde, forteller han til yr.no.

Bildet spredt over hele verden

Yr.no har tidligere skrevet om skyen som beveget seg i ekspressfart, og det ble den mest leste artikkelen på yr.no i hele 2012.

– Jeg tror aldri jeg har opplevd maken til regn som den skyen hadde med seg, fortalte Aarsund den gangen til yr.no.

Bildet har deretter spredt seg i sosiale medier verden over.

– Jeg har fått fryktelig mange tilbakemeldinger. De fleste er stort sett imponert over været. Jeg la det ut på Facebook og på kort tid ble det delt over hele verden. Det er nesten så det ikke har gått opp for meg, forteller han til yr.no når vi ringer.

Har kamera med seg overalt

Profesjonell fotograf er han ikke, men han har stort sett med seg kamera.

– Jeg er bare en liten amatør, men jeg begynte å få interessen for fotografering for et år siden og siden da har det bare ballet på seg, forteller Aarsund som tok bildet med et Canon speilreflekskamera.

Så lenge man reagerer kjapt kan hvem som helst ta slike værbilder.

– Jeg hadde såpass dårlig tid da jeg stod i båten at jeg begynte ikke å fikle med kamerainnstillingene men måtte knipse før regnet kom, forteller Aarsund.

Det eneste som er gjort med bildet er å stille på kontrastene.

Takk for ditt bidrag!

Det har haglet inn hundrevis av værbilder til yr.nos fotokonkurranse «jakten på årets værbilde 2012», og finalistene fikk plass i bildegalleriet på toppen.

Tusen takk til alle som har deltatt! Følg med på yr.no – det er ikke siste gangen vi har fotokonkurranse så fortsett å knipse værbilder!

Les mer: