Derfor var vinteren så kald

Et svært sjeldent sammentreff gav oss den kalde og snørike vinteren.

Vinteren 2009/2010 dekket snøen store deler av Nord-Europa og Nord-Amerika. Mange land og byer opplevde den strengeste kulden på over tredve år.

Noen mente at vinterværet motbeviste alle teorier om global oppvarming. Nå kommer imidlertid forskere med en annen forklaring, publisert i Geophysical Research Letters:

Den harde vinteren kom på grunn av værforhold som nærmest var umulig å varsle på forhånd.

«En-gang-i-århundret»-hendelse

Forskerne har analysert snømålinger og satellittdata for seksti vintre.

Konklusjonen deres er at en svært spesiell kombinasjon av El Niño og en sterk negativ NAO (den Nord-Atlantiske svingning), forårsaket den strenge vinteren 09/10 (se definisjoner i faktaboksene til høyre).

– NAO’en var sannsynligvis den mest negative som noensinne er målt, det vil si siden år 1800. Dette var en «en-gang-i-århundret»-hendelse, sier en av hovedforfatterne bak rapporten, meteorolog Richard Seager, til BBC.

I USA var det iskulden fra NAO’en, kombinert med fuktighet fra EL Niño, som gav den spesielle vinteren.

– NAO’en alene gir ikke mye nedbør i Amerika. Den bare gjør det kaldt. Men El Niño gjør statene våtere enn normalt, så kombinert med NAO’en, gjorde det at nedbøren i Amerika kom som snø, forklarer Seager.

Lenge til neste gang

Det er lite sannsynlig at vi får oppleve en like streng vinter i nær fremtid, tror forskerne.

Dataene deres viser at samme værsituasjon oppstod for over 200 år siden, vinteren 1783-84.

Mange mener at et vulkanutbrudd den gang var årsaken, men Richard Seager og kollegaene mener altså å ha funnet en alternativ forklaring.