Derfor snør USA ned

Nok en gang har et ekstremt vintervær rammet USA. Og nok en gang er værordet «polar vortex» på alles lepper.

Wintry Weather

USA rammes av et uvanlig kaldt vær for tiden. Tirsdag sank temperaturen til under frysepunktet i alle delstater, og nordøst i landet settes Nasjonalgarden inn for å måke snø.

Foto: Derek Gee / Ap

Mens mildværet regjerer i store deler av Norge er situasjonen helt motsatt på andre siden av «dammen»:

Tirsdag morgen ble det målt minusgrader i alle de femti statene i USA. Heller ikke tradisjonelt varme steder, som Hawaii og Florida, ble spart for vinterværet.

Wintry Weather Georgia

Iskaldt: Langt fra alle har fått snø i USA disse dagene – noen har kun fått minusgrader. Her fra gatene i Georgia.

Foto: David Goldman / Ap
Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl

Likt, men også ulikt: Det er måten jetstrømmen beveger seg på som gir kulde i USA nå, men jetstrømmen er annerledes nå enn den var da kulda kom i januar 2014, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

Foto: Hanneke Luijting

Og kulda vil ikke gi seg med det første. En ny runde med iskald luft fra nord er ventet å treffe onsdag og torsdag, forteller CNN på sine nettsider.

Vekker kalde minner fra fjoråret

Den voldsomme kulda er uvanlig, men langt fra ukjent for amerikanerne. Vi må bare ti måneder tilbake i tid for å finne lignende situasjon.

I januar 2014 stoppet samfunnet nærmest opp på grunn av en ekstrem kuldebølge som også den gang rammet alle de femti statene.

Forklaringen på det hele var å finne langt oppe i atmosfæren hos den såkalte jetstrømmen, også kalt «polar vortex». Denne bukter seg rundt den nordlige halvkula og markerer skillet mellom kald luft fra nordpolen og varm luft fra sør.

For ett år siden kollapset jetstrømmen og «sølte» kald luft over USA, mens for eksempel Norge og England holdt seg sør for jetstrømmen og opplevde tidenes mildvær.

«Polar vortex» på alles lepper

«Polar vortex» ble det store nyordet i USA forrige vinter. Nå er begrepet igjen på alles lepper, men ifølge meteorologene er det ikke helt det samme som skjer med været nå som den gang.

– I fjor kollapset jetstrømmen og du fikk et utbrudd av kald luft. Jetstrømmen var så svak at den ikke klarte å holde den kalde lufta nord for seg, forklarer statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

– I år er det ikke snakk om noen kollaps. Det er bare bølgen på jetstrømmen som har flytta seg, sier meteorologen og forklarer at jetstrømmen ofte har mellom tre og seks bølger.

Her kan du se hvordan jetstrømmen går i bølger ved USA og Norge akkurat nå:

Jetstrøm 19.nov 2014

Jetstrømmen: Bukter seg rundt den nordlige halvkulen og holder den kalde polare lufta nord for seg. Jetstrømmen går ikke i rett bane, men har flere bølger. Akkurat nå er USA i en slik bølgedal. Norge er sør for jetstrømmen og har mildere vær enn USA.

Foto: met.no

– Det begynner å koke

Nedsnødd bil i New York

Tar liv: Én person skal ha mistet livet i en trafikkulykke, mens tre andre fikk hjerteinfarkt da de måkte snø.

Foto: STRINGER / Reuters

Det er ikke bare kulda som gjør seg bemerket i USA om dagen. Deler av landet har også har fått enorme mengder snø.

Mest har det falt på sørøstsiden av De store sjøene, i delstaten New York. I byen Buffalo har det for eksempel kommet halvannen meter snø på kort tid.

– Når den kalde lufta kommer fra nord, er innsjøene en fin fuktighetskilde. Du får fukt opp i atmosfæren, lufta klarer ikke holde på den og det dannes snøkrystaller som faller ned igjen, forklarer Løvdahl.

I Norge har vi et lignende fenomen, fortsetter meteorologen. Når små og hissige polare lavtrykk oppstår i havet utenfor Nord-Norge skyldes det at kald luft møter varmt hav – og dermed begynner det nærmest å «koke» i atmosfæren.

Det er også noe av det samme som skjer når tørr kald luft strømmer ut fra Østlandet over Skagerrak.

Her kan du følge snøbygene i USA på radar!

Værkart USA 19. november

Derfor snør det: Vinden blåser fra nordvest og dermed snør det mest på lesiden av innsjøen, altså etter at luftmassene har tatt til seg fuktighet fra sjøen. Dette kalles 'Lake effect storm' på folkemunne i USA.

Foto: met.no
Laster Twitter-innhold
Kraftig snøvær i New York