Byfolk skremt av byger

Turister dropper fjellturen på grunn av værvarselet. Det fører til økonomiske tap, mener folk i turistbransjen.

Utsikt fra Besseggen
Foto: Rainer Prang / NRK

– En stund vurderte noen faktisk å anmelde yr.no fordi nettsiden tok fra dem trafikk, sier Tore Haug i NHO Reiseliv.

– Turister lar seg styre for mye av solikonet på yr.no, sier Merete Habberstad i Den Norske Turistforening.

Over 1.5 millioner nordmenn sjekker været på yr.no hver uke . Tjenesten som skulle gjøre det tryggere å ferdes ute, har nå også gjort tilværelsen vanskelig for noen.

Tomt på Jotunheimen Fjellstue

Ole Ragnar Repp

- Jeg har blitt streng med avbestillingsgebyrene, sier Ole Ragnar Repp ved Jotunheimen fjellstue.

Foto: Privat

Ole Ragnar Repp har drevet Jotunheimen Fjellstue i seks år. Han opplever at belegget på hytten mer og mer styres av været – eller rettere sagt: av værvarselet.

– Påsken ble en katastrofe beleggsmessig, og det samme var værvarselet i forhold til virkeligheten.

Helgen 22.-24. mai gjentok historien seg. Da satt Repp på fjellstua uten en eneste gjest.

– Det ble meldt regn hele helgen, men var strålene sol hver dag. Gjestene uteble siden det hele helgen stod dårlig vær på yr.no.

På Jotunheimen fjellstue har årets sesong vært mye dårligere enn fjorårets. Repp understreker at det er vanskelig å si hvor mye av nedgangen som skyldes yr.no. Finanskrise og dårligere vær er også en del av bildet.

NHO: – Bør evaluere yr.no

– Folk handler mer på impulsen nå enn tidligere.

Det sier Tore Haug som er regiondirektør for innlandet i NHO Reiseliv . Han bekrefter at bedrifter har reagert på yr.no-varslene, men han kan ikke si noe om hvor stort omfanget egentlig er.

– Det er folk fra Jotunheimen og Gudbrandsdalen som har ringt til meg. Men det er helt klart et problem for reiselivet hvis yr.no jevnt og trutt melder dårlig vær.

En tilværelse uten yr.no ser ikke Haug for seg, men han mener det er på tide at tjenesten går gjennom en skikkelig evaluering.

– De som lager yr.no må se om de er fornøyd med sin egen treffprosent.

DNT vil endre holdninger

Merete Habberstad

Merete Habberstad i DNT

Foto: Julie Maske / Den Norske Turistforening

Det har vært mye snakk om yr.no sine værvarsler også hos Den Norske Turistforening . Det bekrefter kommunikasjonssjef Merete Habberstad.

– Værvarslene har vært et problem for flere av hyttene våre. Turlederne merker også at folk ringer og avbestiller med utgangspunkt i yr.no.

I motsetning til Haug, mener hun at løsningen på problemet også ligger hos brukerne, og ikke bare hos yr.no. Hun etterlyser mer sunn fornuft hos folk som skal til fjells.

– Det er nytt at vi kan følge været så lokalt og detaljert, og det har gitt uheldige utslag. Vi forventer et nøyaktig varsel, men meteorologi er jo ikke en eksakt vitenskap.

– Jeg synes folk må vurdere litt selv også. De kan ikke styre turene sine etter solikonet på yr.no. Det er mye som er bra turvær. Å lytte til værvarselet er en god gammel regel, men man må ikke legge listen for høyt, avslutter Habberstad.

Les videre her: Meteorologene har kontrollert varslene

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.