Blir det gullvær under ski-VM?

Her er de statistiske sjansene for glitrende forhold og slapsete jumboføre.

Therese Johaug og Kristin Stømer Steira

GULLVÆR: Mulighetene for at Therese Johaug og Kristin Stømer Steira får silkeføre og finvær under ski-VM er gode, ifølge statistikken.

Foto: DON EMMERT / AFP

For atletene i skisporet er været viktig for om det blir plass på pallen eller i jumbosjiktet.

Når ski-VM arrangeres i Oslo i månedsskiftet februar-mars er det få grader som kan gjøre silkeføre om til slaps.

Petter Northug og Øystein Pettersen

SOM SMURT? Mulighetene for at føret for Petter Northug, Øystein Pettersen og landslagets smøreksperter kan vippe mellom våt og tørr snø er store, viser statistikken.

Foto: TOBIAS RÖSTLUND / SCANPIX / Scanpix

Marit Bjørgen

VM-SNØ: Kommer det til å dale tett med snø rundt Marit Bjørgen under ski-VM i Oslo? Ifølge værstatistikken for de siste ti årene er det liten sjanse for det.

Foto: Wiklund, Anders / SCANPIX

Hans Olav Hygen

LESER TALL: Klimaforsker Hans Olav Hygen har sett på været på Blindern og Tryvannshøgda de siste ti årene.

Foto: Meteorologisk institutt

Lovende hint fra statistikken

Hvordan pleier vær og føre å være i Holmenkollen og på Frognerseteren på denne tida? yr.no har spurt klimaforskerne ved Meteorologisk institutt.

– Det er spennende å se hva som slår til de dagene der. Med forbehold om alle usikkerheter så ser det ut til at det kan bli bra vær og noen minusgrader, sier Hans Olav Hygen.

Forskeren har verken varslet været for VM eller kikket i glasskula. Han har sett på statistikken: Hvordan været har vært de siste ti årene?

Over eller under null grader?

Mulighetene for tørr og våt snø under ski-VM er omtrent 50-50. Eller sagt på en annen måte omtrent halvparten av dagene kan det bli tørr snø og halvparten våtere snø.

– Det er bare fire prosent av dagene er det plussgrader døgnet rundt, viser Hygen sine tall. Det betyr snøsmelting og slapsete føre.

Slike våte forhold er altså ikke det mest sannsynlige været under ski-VM, men skjer det har skismørerne en viktig jobb å gjøre, påpeker Hygen.

Fire av ti dager er temperaturen under to minusgrader hele døgnet. Det betyr at løperne er sikret fine forhold og tørr snø.

Ligger temperaturen mellom null og minus to kan også føret være godt om det ikke har vært en varmere periode like før.

Liten sjanse for regn- eller snøvær

Men det er ikke bare temperaturen som avgjør. Om det kommer til å regne eller snø betyr også noe for Northug og Bjørgens prestasjoner i sporet.

– Det er 89 prosent sjanse for at det ikke blir så mye nedbør at det betyr noe, sier Hygen.

Det betyr at det kan komme litt fuktighet i form av tåke, rim eller noen ørsmå dråper, men det er kun 11 prosent sjanse for at det blir nedbør som merkes.

Historien viser altså at det er liten sjanse for at løypene regner bort eller snør ned. Og det er hele 36 prosent sjanse for totalt oppholdsvær omtrent uten så mye som en nytt rimfnugg på bakken.

Når vet vi hvordan vær og føre virkelig blir?

Men dette er altså været slik det har vært de siste ti årene for området rundt Holmenkollen. Om været vi har nå holder seg, eller om det blir kaldere eller varmere, vet vi enda ikke.

Hvor lavtrykkene og høytrykkene beveger seg i nærheten av Norge under VM kan ikke meteorologene si noe om før noen dager før. Meteorologene varsler været ti dager fram, og da kan det være store usikkerheter.

Følg med på yr.no for oppdaterte varsler for ski-VM-været i Oslo!

Nyheter fra Yr

Kristen Gislefoss pensjonerer seg.

No er Kristen Gislefoss pensjonist

No er Kristen Gislefoss pensjonist

Kristen Gislefoss pensjonerer seg.