Bedre regnvarsler på yr.no

Nedbør er vrient å varsle om sommeren, men nå får du sjansen til å være bedre forberedt på bygene.

Time for time-varsel

SOMMERBYGER: Den skraverte delen av søylene viser nedbørsmengden som kan falle innenfor et område.

Foto: yr.no

Morten Køltzow

LANSERER NYTT VARSEL: Morten Køltzow er ansvarlig for meteorologisk utvikling på yr.no.

Foto: met.no
Bente Wahl

MASTER I BYGER: Statsmeteorolog Bente Wahl har skrevet mastergraden sin om byger. Hennes arbeid danner grunnlaget for den nye nedbørspresentasjonen. Les mer om henne på met.no!

Foto: Meteorologisk institutt

Det er sommer og sol, men plutselig skygger en sky for sola og regnet høljer ned.

Vi har alle opplevd å bli overrasket, men nå kan vi ved hjelp av en ny presentasjon av time for time-varselet være forberedt på de plutselige sommerbygene.

Vanskeligere å varsle om sommeren

– På vinteren er det enklere å varsle nedbøren enn om sommeren, forklarer Morten Køltzow ved Meteorologisk institutt. Han er utviklingsansvarlig for meteorologi på yr.no.

– Om vinteren er det store nedbørssystemer som vi kan følge med på lang tid i forveien og si når de vil treffe oss. Sommerbyger har langt mindre utstrekning og mye kortere levetid.

I en flunkende ny versjon av time for time-varselet på yr.no kan man nå se at om det er mulig at slike byger vil treffe stedet du ser varsel for.

Det vil bli varslet nedbør innenfor et gitt intervall. Er intervallet lite, er det små lokale variasjoner, er intervallet stort kan nedbørsmengden variere mye over korte avstander.

Lokale byger et sted sør i Østfold?

Sommerbygene oppstår blant annet fordi sola varmer opp bakken. Fuktigheten i bakken fordamper, luften stiger opp og samler seg i form av skyer.

Bygene er så lokale at det er vanskelig å vite eksakt hvor de vil oppstå, men det er mulig å forutsi i hvilke områder dette vil kunne hende.

Det er altså mulig å varsle at det for eksempel kan komme lokale ettermiddagsbyger i Østfold, men umulig å forutsi om nedbøren vil treffe Fredrikstad eller Sarpsborg.

Kanskje kommer regnet hit i ettermiddag

– Værmodellene kan forutsi i hvilke områder det kan komme ettermiddagsbyger, men å plassere dem eksakt riktig i tid og rom er veldig vanskelig, sier Køltzow.

I time for time-varslet viser nedbørssøylene om det ventes sommerbyger i området. Skraveringen gir en pekepinn på hvor mye det kan komme til å regne hvis bygene treffer stedet du ser varsel for.

Selv om den nye presentasjonsmetoden er spesielt nyttig ved bygevær vil den i alle nedbørssituasjoner vise hvordan nedbørsmengden kan variere lokalt.

Regnet øser ned på sommeren

DEILIG OG VÅTT: Selv om sommerregnet kan være deilig og vått så er det greit å være forberedt på de plutselige bygene.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX