Meteorologene er i havn!

Nå har værvarslene for deg som bor ved sjøen blitt enda bedre.

Kjerringøy utenfor Bodø
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Værvarsel for Göteborg

«Time for time»-grafen skal gå litt opp og ned. Kaldt om natten. Varmere om dagen.

Foto: yr.no
Kystens Arv i Rissa

Hvor mye påvirker havet landtemperaturen? Det varierer!

Foto: Trond Moksnes
Mariken Homleid

Mariken Homleid er endelig fornøyd med yr.no sine temperaturvarsler til deg som bor ved kysten.

Foto: met.no

De har jobbet og grublet i over ett år. For meteorologene bak yr.no har den lange kyststripen nemlig skapt ekstra hodebry. Og endelig er de i havn.

Noe var galt

Det kom reaksjoner fra folk ved kysten og de store fjordene. Noe var rart med «time for time»-varselet. Enkelte ganger viste grafene jevn temperatur gjennom et helt døgn; det ble varslet samme temperatur for natten som for dagen.

– Det så ikke helt bra ut, innrømmer Mariken Homleid ved Meteorologisk institutt. Hun er en av de som jobber med å forbedre yr.no.

Årsaken til den lille skavanken var lett å finne. Løsningen var det litt verre med.

Problemet med kysten

I visse perioder på året er det ekstra store temperaturforskjeller mellom hav og land. Om høsten og vinteren kan det være kaldt over land, mens det fremdeles er varmt i sjøen. Om våren og på forsommeren er det omvendt: det er varmt i luften, men fortsatt kaldt i vannet.

Hvor mye sjøen påvirker temperaturen på land varierer. Når meteorologene «håndlager» sine varsler til tv eller radio er ikke dette noen stor sak. De kjenner problemstillingen godt og justerer varslene etter situasjonen.

Men for helautomatiske yr.no var dette vanskelig. Her trengtes en formel for temperatur ved sjøen, som tar hensyn til at forholdet mellom sjø og land varierer året rundt.

Land og hav i balanse

Allerede da yr.no ble offisielt åpnet våren 2007, prøvde meteorologene ulike løsninger for å bedre de automatiske varslene for steder ved kysten. Mariken Homleid har vært med hele vegen.

– yr.no ble et slags prøveprosjekt. I starten gav vi havtemperaturen for mye vekt. Så ryddet vi opp og gav for mye vekt til landtemperaturen.

Men nå mener hun at de har funnet en løsning som fungerer. Land og hav er endelig i balanse.

– Vil det si at folk ved kysten nå får helt riktige temperaturvarsler?

– Det har i hvert fall blitt mye bedre. I visse perioder med veldig store forskjeller mellom hav- og landtemperatur vil folk fortsatt oppleve at varslene bommer litt. Men dette er absolutt et skritt i riktig retning.

Nye hav- og kystsider

For deg som liker å være på sjøen er det mer godt i vente på yr.no. På nyåret lanseres det nemlig nye hav- og kystsider, spesielt rettet mot deg som ferdes på storhavet.

Les mer om hva yr.no-meteorologene strir med:

Vrient å melde sommervær

Sommerbyger er hodebry