Baner vei for Bertha

Lørdag feier et lavtrykk inn over Sør-Norge og gjør tilværelsen våt og vindfull. Deretter kommer en fuktig amerikansk «berte» vandrende fra Amerika.

US-WEATHER-HURRICANE-BAHAMAS-TURKSANDCAICOS

Orkanen Bertha 4. august: Uværet traff øystatene vest i Atlanteren, men snudde og vendte nesen nordøstover før det traff kysten av USA.

Foto: HANDOUT / Afp

Den tropiske orkanen Bertha er sesongens andre i Atlanteren. Etter å ha herjet i Puerto Rico, den Dominikanske republikk og på Bahamas, vender uværet nå nesen mot våre breddegrader.

Storm på lørdag

Hagl ødela bil

Hagl: Flere biler ble bulket av store haglkorn som kom under tordenværet mandag.

Foto: Øyvind Dølplads / Leserbilde

Denne uken har det kommet mye regn i Sør-Norge. Blant annet slapp den såkalte supercellen store mengder regn og hagl over Østlandet mandag, og torsdag var det Jæren og Vigrestad som havnet under vann.

Mer regn kommer på lørdag, forteller tv-meteorolog John Smits til yr.no. Et lavtrykk drar seg opp langs kysten av Vestlandet og gir regn både i sør, øst og vest.

OPPDATERING: Nå advarer meteorologene mot storm på kysten av Vestlandet, samt mot store nedbørmengder i Agder. Se oppdatert OBS-varsel her!

Etter regn kommer sol

Om du holder til nord på Østlandet, i Møre og Romsdal og Trøndelag slipper du lettere unna regnet. Når lavtrykket på søndag når opp til Nordland mister det piffen, ifølge meteorologen.

I bakkant av lørdagens lavtrykk skinner sola opp.

Søndag blir en fin dag mange steder i Sør-Norge. Da er det bare å komme seg ut og nyte temperaturer som flere steder vil ligge på over 20 grader.

Mandag kommer våte Bertha

PUERTORICO-WEATHER/ A worker cleans the site of landslide resulting from soil erosion, after heavy rain due to Tropical Storm Bertha, in Aceituna town

Opprydning: Bertha har herjet i Puerto Rico.

Foto: ANA MARTINEZ / Reuters
John Smits

– Rester av tropiske sykloner kan gi mye nedbør her hjemme, sier John Smits.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK
Hatlestad terrasse

September 2005: Ekstreme nedbørmengder og ras tar liv på Hatlestad terrasse utenfor Bergen.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Lørdagens lavtrykk i Sør-Norge baner vei for et nytt nedbørsområde. På mandag kommer nemlig restene av den tropiske orkanen Bertha til våre breddegrader.

Det er usikkert hvor selve lavtrykket, som i Atlanteren hadde navnet Bertha, treffer, forklarer John Smits. Enten går det via Danmark mot Norge eller så styrer det unna Norge og plasserer seg over De britiske øyene.

Uansett vil det bli vått her til lands, forteller John Smits. Nøyaktig hvor mye regn det er snakk om, vil han ikke si – det kan bli alt mellom fem og 30 millimeter på kort tid.

Mye tyder på at regnet først treffer den sørligste delen av landet. Deretter brer det seg nordover i løpet av dagen.

Skrekkeksempelet

Gamle syklonrester kan i verste fall gi voldsomme mengder nedbør, forteller meteorologen.

Den tropiske luften er fuktig og varm, og når den treffer annen luft kan det gi en ekstra utvikling av værsystemene.

– Vi har sett dette skje før. Det verste eksempelet er ekstremværet Kristin som gav raset i Hatlestad terrasse for noen år tilbake. Da var det en gammel syklonrest involvert i nedbøren.

Nord-Norge snor seg unna

Helgens værvinner er uten tvil Nord-Norge, forteller statsmeteorologen til slutt.

Et høytrykk i Barentshavet sørger for at vinden blåser fra land i vår nordlige landsdel – og det er en riktig godværsretning.

– Hvis vi tenker at «bra» er opphold og en del sol, kan det bli ganske bra vær i nord i helgen. Det kan bli litt grumsete på kysten av Øst-Finnmark, men ellers ser det ut til å bli fralandsvind som dominerer, avslutter Smits.