Asken vil forsvinne de neste dagene

Innen ti dager vil asken være nesten helt borte fra atmosfæren, dersom utbruddet har stanset. Mye tyder på at askeutslippet var mindre enn antatt i beregningene.

– Konsentrasjonen av aske i lufta vil gå langsomt ned de neste dagene, samtidig som den tynnes ut i luften. Den vil forsvinne i løpet av en ukes tid, sier atmosfæreforsker ved Meteorologisk Institutt, Øystein Hov.

Vulkanen Grimsvötn på Island sluttet onsdag å pumpe ut giftig aske.

Askelag på parkerte biler

ASKE PÅ BILEN: De fleste i Bergen fikk bilen sin dekket av aske tirsdag.

Foto: Rune Eriksen / NRK

Øystein Hov

OVERVÅKER: Atmosfæreforsker Øystein Hov har fulgt med på vulkanutbruddet på Island.

Foto: Meteorologisk institutt

Det betyr at asken nå vil forsvinne fra lufta, dersom ikke vulkanen har mer aske på lur.

Det meste falt rett ned

Det er nå fire dager siden utbruddet på Island startet. En søyle av vanndamp, svoveldioksid og aske stod 20 kilometer opp i luften, og ble fanget opp av vinden.

– Men det var kun de letteste partiklene som tas av vinden, rundt ti prosent av asken fra utbruddet. Resten falt til bakken med én gang, forklarer Hov.

Likevel førte utbruddet til innstilte fly flere steder i Nord-Europa.

Mindre aske enn beregnet

Det har vært vanskelig for forskerne å beregne askekonsentrasjonen i luften. Årsaken er at anslagene for hvor mye aske som ble sluppet ut, er svært usikre.

Satelittbilder tyder på at utbruddet har vært en del lavere enn det som har vært brukt i de fleste spredningsberegningene.

– Beregningene våre baserer seg på observasjoner av skyen, og estimater som er gjort av utslippene fra andre av andre vulkan-utbrudd. Satellittbildene har den sikreste informasjon, sier Hov.

Vulkanutbruddet er over:

Video a3e11367-ad2b-4e61-9b9d-c5a32d2948a7.jpg

Kan bli værende

Til å begynne med var søylen med aske så høy at den nådde helt opp i stratosfæren.

Den asken som avsettes her, kan bli værende i over ett år, fordi mekanismene som fjerner aske er langsomme.

– Noen tidligere store vulkanutbrudd i tropiske strøk har ført så mye støv opp i stratosfæren at temperaturen på jorden har sunket. Men en slik effekt vil neppe bli merkbar denne gangen, forklarer atmosfære-forskeren.

Faller til bakken

Asken som ble avsatt i lavere luftlag tynnes fortere ut, og avsettes på bakken. Hvis en askesky kommer gjennom et nedbørsområde tas den effektivt til bakken med regndråpene.

Det skjedde blant annet i Bergen i går.

– Det kom mye aske over Bergen i går, og også en del i Stavanger og Oslo. Det kan fortsatt bli avsatt aske over Sør-Norge, men det vil ikke komme så mye, sier Hov.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.