Frykter orkan: Ekstremværet «Nina» kan bli verre enn først antatt

I dag treffer ekstremværet Vestlandet.

Ekstremværet Nina grafisk fremstilling

Ekstremværet 'Nina' er ventet å treffe Vestlandet i ettermiddag. Både i Hordaland og Sogn og Fjordane er det varslet orkan på utsatte steder.

Foto: Meteorologisk institutt

Satelittbilde "Nina"

Satelittbilde av ekstremværet på vei mot Vestlandet.

Ekstremværet «Nina» er på full fart mot norskekysten og det kan bli både voldsomt og farlig.

Meteorologenes ekstremvarsel viser at det kan bli orkan i Hordaland, og det ser altså ut til å bli kraftigere vind enn de varslet fredag. Stormsenteret treffer også lenger sør enn ventet.

Ekstremvarsel er sendt ut for hele kyststrekningen fra Agder til Sogn og Fjordane og også for Telemark. (Les hele varselet nederst i saken)

Skummel vindretning

Vinden vil treffe aller verst lenger sør enn meteorologene varslet i går.

– Hordaland og sørlige deler av Sogn og Fjordane ser ut til å få det verste. Det ser skummelt ut, forteller statsmeteorolog Anne Mette Olsen.

Det er ikke ofte at vinden kommer med så stor kraft i den retningen den har nå. Vestavinden kan trenge langt inn i fjorder og daler og gi kraftige kastevinder.

– Hold deg inne

Vinden vil ta seg opp fra 12 og meteorologene antar at det verste vil treffe rundt klokka 15. Da bør folk holde seg innendørs.

– Det er stor fare for at løse gjenstander kan treffe folk, så det er best å holde seg inne. Det er ingen grunn til å gå ut på det verste.

Statsmeteorolog Dag Kvamme sier været som er på vei kan ligne på noen kraftige stormer som har truffet Hordaland tidligere.

Minner om uværet i 1994

Noen husker kanskje enda stormen som traff Hordaland i januar 1994. Den førte til store ødeleggelser og en person omkom.

– 23.januar i 1994 kom en kraftig, men kortvarig storm som traff Hordaland fra nord, nordvest. Dette uværet kan bli tilsvarende, men dengang blåste det kraftig bare omkring en halv time, dette blir nok lengre, forteller Kvamme.

Vi skal helt tilbake til 30.januar 1949 for å finne det som ligner mest.

– Da blåste det kraftig storm i fire timer, forteller Kvamme.

– Det er fremdeles usikkert hvor langt innover land lavtrykket treffer og dermed hvor ille det blir.

Ekstremt også i Agderfylkene - ikke så ille i Møre og Romsdal

Meteorologene har nå sendt ut ekstremvarsel også for Telemark og Agderfylkene (les hele varselet nedenfor) her blir det full storm i fjellet og på kysten. I Møre og Romsdal er faren avblåst, her blir det trolig ikke mer enn kulig i dag - altså ikke farlig vær.

Følg uværet direkte på yr.no - og still spørsmål til meteorologene.

Ekstremvarselet fra meteorologisk institutt

Varsel om ekstreme værforhold under ekstremværet ` Nina ` gjelder for:

Østfold:

Fra lørdag kveld vestlig full storm 25 m/s og kraftige vindkast opp mot 30 m/s. Minkende vind natt til søndag. Fra lørdag kveld høy vannstand: 80 - 130 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene. Og høye bølger på 3-6 m.

Vestfold:

Fra sent lørdag ettermiddag vindkast opp mot 30 m/s. Minkende vind natt til søndag.

Buskerud:

Fra lørdag ettermiddag vestlig full storm i fjellet. Fra sent lørdag ettermiddag vindkast på 30 m/s i lavlandet. Minkende vind natt til søndag.

Telemark:

Fra lørdag ettermiddag vestlig full storm i fjellet. Fra sent lørdag ettermiddag vindkast på 30 m/s i lavlandet. Minkende vind natt til søndag.

Aust-Agder:

Fra lørdag ettermiddag vestlig full storm i fjellet. Fra sent lørdag ettermiddag vindkast på 30 m/s i lavlandet. Minkende vind natt til søndag.

Vest-Agder:

Fra lørdag ettermiddag vestlig full storm på kysten og i fjellet. Fra sent lørdag ettermiddag vestlig sterk storm på kysten vest for Lindesnes og bølgehøyder på 8-10 m. Også kraftige vindkast i lavlandet på omkring 30 m/s. Minkende vind natt til søndag.

Rogaland:

Det blåser nå sørvest full storm på kysten, den ventes snart å dreie vestlig med kan hende sterk storm 30 utsatte steder. Det ventes vindkast omkring 35-45 m/s. Vinden er på det sterkeste mellom kl 15 og kl 18, og ventes å minke langsomt fra kl 19 i kveld. Det ventes også høye bølger inn mot kysten. Signifikant bølgehøyde kan bli 10-13 meter.

Hordaland:

Det blåser nå sørvest full storm på kysten, vinden ventes snart å dreie vestlig med sterk storm og til dels orkan 33 m/s på utsatte steder. Det ventes vindkast på 35-45 m/s. Vinden er på det sterkeste mellom kl 15 og kl 18, og ventes å minke langsomt fra kl 19 i kveld. Det ventes også høye bølger inn mot kysten. Signifikant bølgehøyde kan bli 12-14 meter.Dette kan bli den sterkeste vinden i Hordaland siden 23. januar 1994.

Sogn og Fjordane:

Observasjonene og de siste prognosene tyder på at den ekstreme vinden passere sør for Fjordane. Det kan fortsatt ventes sterk vind i de ytre delene, men det er kun i sørligste del det fortsatt er muligheter for ekstrem vind utpå ettermiddagen mellom kl 16 og kl 18. Vest til nordvest full storm og kan hende sterk storm med vindkast 30-40 m/s i Sogn og ytre del av Sunnfjord. Minkende fra utpå kvelden.

Beskrivelse av værsituasjonen:

Stormsenteret ligger ved kysten av Sogn, det passerer innover land i Sogn og Fjordane i ettermiddag. Det ventes da å dele seg i to, der en del kommer utenfor Møre og Romsdal i kveld. Mens den andre delen flytter seg til sørlige Østlandet. Den sterkeste vinden er i ferd med å komme inn over Hordaland, Rogaland og Agder.