– Et stort vulkanutbrudd på Bali kan senke hele verdens temperatur

Klimaforskere verden holder pusten i påvente av at vulkanen Agung på Bali kan få sitt første store utbrudd på 54 år.

Vulkanen Agung på Bali har hatt sitt andre utbrudd på en uke

VIDEO: Se bildene fra vulkanen på Bali.

Det tre tusen meter høye fjellet har pumpet ut røyk og aske i over en uke , og forskere regner det som svært sannsynlig at et stort vulkanutbrudd er nært forestående.

– Skulle vulkanen få utbrudd, kan temperaturen i hele verden bli lavere. Et stort utbrudd kan føre til en nedkjøling av jorden på 0,2 til 0,4 grader i ett til tre år, avhengig av hvordan røykskyen stiger opp, sier klimaforsker ved Cicero, Bjørn Samset.

Støvteppe over skyene

Årsaken er at vulkanen vil spy ut støv, aske og sulfatforbindelser opp i stratosfæren, som ligger over skyene, og hvor regn ikke kan ta det ned igjen. Der vil det bre seg og reflektere deler av sollyset.

Bjørn Samset

SPENT: Klimaforsker Bjørn Samset håper på flere viktige svar innen klimaforskning ved neste store vulkanutbrudd.

Foto: NRK

For folk på jorden vil temperaturforskjellen knapt merkes, i motsetning til Året uten sommer, som dels ble forårsaket av vulkanen Tambora for litt over 200 år siden.

Samset sier den eneste synlige endringen vil være røyken på himmelen rundt Bali.

– Dette er heller ikke noe vi vil merke så veldig på været eller på den langsiktige klimautviklingen, sier klimaforskeren.

91-utbrudd var gjennombrudd for klimaforskning

Graden av nedkjøling og lengden på perioden avhenger av hvor mye av vulkannedfallet som havner i stratosfæren.

– Får vi en kraftig eksplosjon, hvor røyken går rett oppover, vil det gå høyt og påvirke klimaet på hele jorden. Et mildere og lengre utbrudd vil holde seg lavt og få mest konsekvenser for folk som bor i området rundt vulkanen,, sier Samset.

SO2 fra vulkanen Agung

SVOVEL: Situasjonsbildet fra en amerikansk miljøsatellitt viser at den giftige gassen svoveldioksid har spredd seg over et bredt område rundt vulkanen Agung.

Foto: NOAA

Det voldsomme utbruddet i vulkanen Pinatubo på Filippinene i 1991 ga klimaforskerne viktig informasjon. Blant annet ble det kjørt en rekke prognoser i forkant, hvorav svært mange traff godt.

Etter utbruddet sank jordens temperatur med 0,4 grader.

– 1991 ble starten på når vi for alvor begynte å tro på klimamodellene. Da begynte folk å skjønne at dette var til å stole på, sier Samset.

Totalt omkom rundt 847 mennesker i utbruddet på Filippinene. God innsats fra geologer og varsling i forkant bidro sterkt til at dødstallene ikke ble høyere under utbruddet, som var det nest største i det 20. århundre.

Krateret etter vulkanen Pinatubo

VOLDSOMT UTBRUDD: Vulkanen Pinatubo hadde et stort utbrudd i 1991, som klimaforskningen baserer mye av sine prognoser på.

Foto: BULLIT MARQUEZ / AP

– Trenger sammenlikningsgrunnlag

Selv om klimaforskerne ikke går rundt og håper at Bali blir rammet av en vulkankatastrofe, betegner de situasjonen som veldig spennende.

– Vi trenger naturens egne eksperimenter. Før eller siden kommer et stort utbrudd, og da kan vi lære mye av det. Per nå bruker alle klimamodeller Pinatubo som eksempel. Vi trenger noe å kunne å sammenlikne med, sier Samset.