– Unormalt mild vinter i vente

Lite snø og mye regn. Slik blir vinteren om ekspertene får rett. Flere værsentre har i dag publisert sesongvarselet. Dommen er klar: det blir en mild vinter.

mild vinter i Norge

SLIK BLIR VINTERVÆRET: Accu Weather er ett av værsentrene som varsler en mild vinter. De mener det blir unormalt mildt i Norge og Sverige, kaldt og snørikt i Øst-Europa, stormfullt i Italia og på Balkan og vått i Spania og Portugal.

Foto: www.accuweather.com

2014 ser ut til å seile inn i historiebøkene som tidenes mildeste år i Norge. Men det varme været har ingen planer om å gi seg.

– Ifølge forskningsinstituttet IRI er det 40 prosent sjanse for at det blir en vesentlig varmere vinter enn normalt i Norge. Jeg anser dette varselet som ganske sannsynlig, sier Rasmus Benestad ved meteorologisk institutt.

temperaturforskjeller

REKORDMILD VINTER: Vinteren 2013/2014 ble tidenes mildeste mange steder i Norge. Her kan du se temperaturforskjellen den første januar 2014 og 1980.

Foto: senorge.no

Værgigantene er enig

I dag kunne Adressa melde at også værsentrene Accu Weather og Weather Services International hadde det samme utfallet av sine varsler. Dette gjør prognosene mer troverdig.

– Når man kommer frem til samme resultat basert på ulike stasjoner styrker dette sannsynligheten. Disse sesongvarslene utvikles også hele tiden og er bedre nå enn for noen år siden.

Accu Weather meldte hetebølge i Norge denne sommeren. Noe som i ettertid viste seg å være en helt korrekt prognose. Nå mener de gjentatte høytrykk over de vestlige delene av Skandinavia vil gi en varm vinter i Norge og Sverige.

Les også:

– Må venne oss til mildere vintre

Flere steder i landet fikk vi en rekordmild vinter i fjor. Dette må du bli vant med mener eksperten.

– Jeg er ikke i tvil om at det blir varmere vær fremover. 2014 ser ut til å knuse alle rekorder og bli det mildeste året noensinne i Norge. Jeg tror man kan vente ser mer regn og mindre snø vintrene fremover, sier Benestad.

rekordmild 2014

REKORDVARM 2014: Den sorte streken illustrerer årets mildvær. Som vi ser ligger denne hele 2,5 grader over normalen. Det ligger an til en klar mildværsrekord. Merk deg også fargene på grafen. Fargene representerer årstallene. Jo nyere tid, dess rødere farge. Tabellen illustrerer tydelig at nyere tid har gitt mildere vær.

Foto: ‏@RasmusBenestad/twitter

Les også: