– Syklonene blir kraftigere

Målinger viser at syklonene har fått mer krefter. Men det finnes ingen dokumentasjon på at det blir flere av dem.

Syklonen Marcia

GODT SYNLIG FRA ROMMET: Syklonen Marcia fanget opp av NASAs satellitt rett før den treffer kysten av Queensland. Det er slike satellittbilder, tatt siden 1970, som forteller forskerne at uværene har blitt kraftigere, men ikke flere.

Foto: NASA / Afp

Fredag traff to tropiske sykloner Australia. Den ene av dem, Marcia, ble oppgradert til høyeste nivå (5) da den gikk på land. Går vi tilbake til slutten av 2013 var det en annen syklon som herjet hardt og brutalt: Haiyan traff Filippinene som den kraftigste syklonen noensinne målt over land.

Syklon i Australia

Den tropiske syklonen Marcia gjør store ødeleggelser i Australia.

Foto: SHELLY ALSOP / AFP
Bjørn Samset

VIND ER VANSKELIG: – Selv om det ikke er målt flere sykloner vet vi at det har blitt mer ekstremvarme og -nedbør i verden, sier Bjørn Samset.

Foto: NRK

Ifølge verdens klimaforskere har verden mest sannsynlig enda mektigere uvær i vente.

– Forventningen er at jo varmere det blir, jo sterkere blir de sterke syklonene, sier klimaforsker Bjørn Samset (Cicero) med henvisning til siste rapport fra FNs klimapanel IPCC.

Det betyr likevel ikke at tallet på sykloner går opp.

Derfor blir det ikke flere sykloner

Det er mange ingredienser som skal til før en syklon vokser frem. Havet må være varmt (over 28 grader) og i tillegg må «noe» få lufta til å spinne. Luttemperatur og -fuktighet er andre viktige ingredienser.

Et «syklonfrø» blir sådd når alle faktorene oppstår til rett tid og rett sted, forklarer Samset.

– Det er ingenting som tilsier at det skal bli flere slike syklonfrø selv om klimaet blir varmere. Men når du først har et syklonfrø – hva spiser det? Jo, en syklon vokser så lenge den er over varmt vann.

Tyfonen «Haiyan»s ødeleggelser

FARLIGE KREFTER: Et flyfoto av en landsby i Samar-provinsen på Filippinene viser Haiyan's ødeleggelser.

Foto: TED ALJIBE / Afp

Det varme havet gjør syklonene sterkere

Når syklonen først har fått fart på seg – alle ingredisensene er til stede – blir varmen fra havet selve drivkraften.

– En syklon tar varme fra havoverflaten og suger den opp i atmosfæren. Det blir rene støvsugereffekten, sier Samset.

Jo større området av havet som har høy temperatur, jo sterkere kan syklonen bli, fortsetter forskeren.

At det er varmt utenfor kysten av Australia akkurat nå kan du se på bildet under. Det viser temperaturmålinger av havoverflaten fredag 20. februar:

Havtemperatur 20.februar 2015

VARMT: Måling av havtemperatur fredag 20. februar viser at området øst for Australia er blant verdens varmeste akkurat nå.

Foto: Climate Change Institute/University of Maine

Dette viser målingene så langt

Målinger av sykloner er gjort siden 1970-tallet, da de første gode satellittbildene ble tatt. De aller beste målingene er fra Nord-Atlanteren, forteller Samset.

Over 40 år med målinger viser at verden ikke har fått flere sykloner, men at noen av dem blir kraftigere. Dette er altså den samme trenden som man forventer vil fortsette i fremtiden.

Sentinel-1

VÆRSATELLITTENE TRENGER FLERE SYKLONER: Utfordringen for klimaforskerne er at det kommer relativt få sykloner hvert år. – Det er såpass få av dem og vi må samle data i mange år før vi kan si noe om signifikante endringer, sier Bjørn Samset.

Foto: OSI Optoelectronics AS