– Stormen andre juledag kan bli hissigere enn den på julaften

Været viser muskler denne jula. Det ene uværet overgår det andre. Andre juledag kan store deler av landet havne i skuddlinjen, dersom de verste prognosene stemmer.

Prognose for vind, andre juledag 2016

PÅ RAD OG REKKE: Andre juledag kan vinden bli kraftig i området fra Nord-Trøndelag til Lindesnes. Det kan også komme kraftige vindkast på Østlandet, dersom prognosene stemmer. Uværet ligner på det som treffer på julaften, men kan bli hakket kraftigere.

Foto: MET

Det er mye vær å holde styr på når jula snart ringes inn. Statsmeteorolog Martin Granerød vet ikke helt hvilken ende han skal begynne i, men velger å oppsummere det hele slik:

Martin Granerød, statsmeteorolog ved Vervarslinga for Vestlandet

TRAVELT: Martin Granerød er mest bekymret for stormen andre juledag.

Foto: NRK

– Først blir kanskje båten din tatt av floen, den blir løftet på land eller dratt til sjøs. Så kommer stormen og blåser den bort etterpå. Og dersom du da sitter på fjellet, kommer du deg kanskje ikke hjem for å redde båten.

– Folk må være forberedt før de tar ferie og reiser til fjells, sier meteorologen og forteller at uværene ikke har fått navn og derfor ikke er definert som ekstreme (se faktaboks). Men dette kan endre seg.

Her er en grov oversikt over alt som er i vente.

Julaften: Stormen løfter havet nesten en meter opp

Den kraftige vinden på julaften virker ikke bare på land.

– Værets virkning på havet ser ut til å bli ganske kraftig. Det kan gå verst ut over Sørlandet, sier Granerød og forteller at Oslofjorden, Sørlandet og deler av Vestlandet vil oppleve uvanlig høy vannstand denne dagen.

Havet kan stå 70–90 centimeter høyere enn det som står i tidevannstabellen i to omganger: Lørdag ettermiddag og natt til søndag.

Høy vannstand i Lillesand sentrum

VÅTT: Lillesand blir nesten slukt av vannmassene i desember 2013.

Foto: hans Erik Weiby / NRK

Du som bor vest for Lindesnes vil få høye bølger i tillegg til floen. På kyststrekningen mellom Utvær og Stad kan det komme bølger på hele 20 meter, advarer bølgevarslingstjenesten Barentswatch ifølge NRK.

Julaften blir forblåst langs kysten. Du som bor nord for Stad får den kraftigste vinden, med liten storm fra sørvest, mens du som bor lenger sør på Vestlandet kan få den verste vindretningen, med kuling fra vest og rett inn mot land.

Andre juledag: Storm med giftig hale

Når du våkner første juledag er det stille etter stormen. Men det er også stille før stormen, og kanskje var uværet på julaften bare en forsmak på det som nå kommer.

Laster Giphy-innhold

Uværet andre juledag kan, i verste fall, ramme store deler av landet, fra Nord-Trøndelag til Lindesnes.

– Det kan godt bli ekstremvarsel på dette været, men vi er ikke sikre, sier Granerød.

Det er den såkalte «giftige halen» (se faktaboks), som følger i bakkant av lavtrykket, som bekymrer meteorologene mest.

– Hvor den giftige halen treffer vil avgjøre hvem som får kraftigst vind. I dag viser prognosen at den treffer Vestlandet. Da blir det sterk storm direkte fra vest og det gir som regel en del skade.

Etter hvert som vinden dreier og får en mer nordlig retning er også Østlandet utsatt.

– På Østlandet gir denne vindretningen typisk kraftige vindkast som slår ned.

Det er ennå mye usikkerhet knyttet til dette uværet, understreker Granerød.