– Sommervarmen kommer tilbake!

Har du solabstinens etter knallværet? Slapp av, snart får flere landsdeler smake på sommeren igjen. Men i nord fører mildværet til betydelig snøskredfare.

Skatebord i Oslo

MER SOL OG VARME: Skatere nyter vårsolen i Mølleparken skatepark på Grünerløkka i Oslo fredag i forrige uke. Fra onsdag blir det mer sommervær for østlendingene.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– I Nord-Norge er det stedvis mye snø, spesielt i Nordland. Der blir det mildere luft fremover, og det kan bli mye snøsmelting mot slutten av uken, sier meteorolog Siri Wiberg.

Det er allerede faregrad 4 for snøskred flere steder i Troms. Vaktleder Andreas Haslestad hos Snøskredvarslinga sier situasjonen følges tett og ber folk i nord være forsiktige.

– Vi regner med at det kan komme større skred. Værsituasjonen vil være avgjørende, så folk må følge med på oppdaterte varsel på varsom.no, sier Haslestad.

Varmluft fra Sør-Europa

Fra Trøndelag og sørover østafjells er værmeldingen frem mot helgen ganske hyggelig lesning.

– Det kommer et nytt høyttrykk fra som tar med seg varme luftmasser fra sør i Europa. Varmluften vil føre til pent vær og sommerlige temperaturer fra onsdag, med 15 til 20 grader, kanskje over 20 grader hvis solen virkelig slår til, sier Siri Wiberg.

Laster Twitter-innhold

Østlandet og Sørlandet kommer aller best ut, så sant høytrykket beveger seg som forventet de nærmeste dagene.

Vestlandet vil påvirkes av et lavtrykk som er på vei nordover og som vil gi perioder med regn.

– Men når det blir pause i regnet, vil temperaturen bli ganske høy også her. Sprekker skydekket, er vi fort oppe i 15-20 grader. Foreløpig ser det mest lovende ut for torsdag, sier Wiberg.

Siri Wiberg

PAKK VEKK PARAPLYEN: Meteorolog Siri Wiberg har gode nyheter for store deler av landet. Men Vestlandet og Nord-Norge bør ikke pakke vekk paraplyen med det første.

Foto: Christian Fougner / NRK

Usikre prognoser for Trøndelag

I Trøndelag er prognosene litt usikre. Alt tyder på at det vil komme inn litt nedbør, men neppe mer enn yr eller noen få regnbyger. Temperaturmessig ser det ut til å bli sommervarmt på torsdag, og det er gode muligheter for pent vær.

– Til helgen kommer det kraftigere pålandsvind, og da blir det ordentlig regn for trønderne, sier meteorologen.

– Nordland får den verste støyten

Nord-Norge kommer dessverre ikke spesielt heldig ut denne gangen. Pålandsvind og flere fronter fører til mildvær med mye regn, og spesielt fredag ser svært våt ut for Nordlands del.

– Nordland ser ut til å få den verste støyten denne gang. Været der blir ikke så hyggelig. Lenger nordover blir det kaldere luft, og i Finnmark kan nedbøren komme som snø, dog ikke i store mengder, sier Wiberg.

Kaldt på Svalbard

På Svalbard blir det skikkelig vinter denne uken, først med snø, og deretter klarvær og kaldt, med temperaturer ned i ti minus.

Laster Twitter-innhold