– Plussgrader ikke nok til å smelte snø

Trodde du snøen begynte å tørke bort så snart gradestokken viser over null? – Det må langt mer til, sier meteorolog Kristian Gislefoss.

Snø smelter på Huk

VÅRTEGN: Fine vårdager og snø som smelter, som her på Huk i Oslo for noen år siden. Men strålende sol og plussgrader er ikke optimale forhold for å få vekk snøen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Snø i til dels store mengder dekker fortsatt det meste av landet, og det kommer stadig påfyll. Mange kontakter Yr og Meteorologisk institutt for å høre om ikke snart sol og plussgrader skal gjøre at alt det hvite begynner å forsvinne.

Plussgrader ikke nok

Kristian Gislefoss

– MILDVÆR OG VIND: Snøen smelter ikke før det ordentlige vårværet slår inn, forteller Kristian Gislefoss.

Foto: Kristin Granbo / NRK

– Snø forsvinner enten ved at det smelter og går over til vann, eller ved fordampning. For at smeltingen skal være mest effektiv, må det være over null grader gjennom hele døgnet, sier meteorolog Kristian Gislefoss.

Snøsmeltingen begynner nemlig ikke med én gang temperaturen går over null grader.

– Først går all tilført energi til å varme snøen opp til null. Ytterligere tilførsel av varme gjør at det dannes vann, men den vil i første omgang bare holde seg i snøen til alle luftlommer er fylt. Først når det stadiet er nådd, vil merenergi føre til at snøen smelter og renner vekk, forteller klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Snømengder i Norge 05. april 2018

SNØ NESTEN OVERALT: Slik var snømengdene i hele Norge torsdag 5. april.

Foto: Senorge.no

– Nattekulde forsinker prosessen

Når snøen først er varmet nok opp og alle luftlommer er fylt, vil det ifølge Mamen kreves energi på ytterligere 50 millioner joule for å smelte vekk en kvadratmeter med en halvmeter dyp snø. Det tilsvarer kraften i en tusenwatts kokeplate på fullt i over et halvt døgn.

– Dessverre har vi bare været til rådighet, og her bidrar lufttemperatur, vind, stråling og kondensasjon. Lufttemperaturen er viktigst. Hvis lufta har en temperatur på 5 grader døgnet rundt, og det samtidig er litt vind, vil smeltingen ta en hel måned, sier Mamen.

Snøsmelting i Gausdal

BØLGETOPPER: Solveig Søbye i Østre Gausdal lurer på hvorfor snøen har begynt å se så bølget ut. – Det er fordi den skitne snøen smelter raskere, forteller Kristian Gislefoss.

Foto: Solveig Søbye

Ti grader ville halvert smeltetiden. Men temperaturen varierer gjennom døgnet, ikke minst på grunn av langt lavere nattetemperatur, noe som har mye å si for smeltingen.

– Kuldegrader om natten vil naturligvis forsinke prosessen, sier Mamen.

Skyet og mildvær mest effektivt

Jostein Mamen

– NATTEFROST FORSINKER: Klimaforsker Jostein Mamen forteller at kuldegrader om natten hindrer smelting.

Foto: met.no

Fine vårdager med masse sol er dermed langt fra ideelt hvis man ønsker snøen dit pepper'n gror.

– De som vil ha rask smelting bør ønske seg overskyet vær, høy luftfuktighet, og vind. Denne kombinasjonen er mest effektiv for både smelting og fordamping, sier Kristian Gislefoss.

– Regn har liten effekt

Mange tror regn er en effektiv snøsmelter, men det forutsetter mildvær.

– Regnet må være varmt for at det skal ha noe å si. Nå for tiden er ikke regnet spesielt varmt, kanskje 0-2 grader. Dermed må det mange millimeter regn for å smelte én millmeter snø, sier Gislefoss.