– Nytt klima i Arktis

– En tilbakevending til tidligere arktiske forhold er lite trolig, heter det i ny rapport.

Soler seg i Arktis

VARMERE, MEN IKKE SÅ VARMT: To klimaaktivister soler seg ved Longyearbyen i 2007.

Foto: Francois Lenoir / REUTERS

Over hele Arktis er det nå tegn til at klimaet er i ferd med å endre seg, ifølge amerikanske forskere. De mener det er lite trolig at utviklingen vil snu.

Umulig å reversere

Været blir varmere, og det blir mindre is både til lands og til vanns. Snømengdene i år har vært de minste siden målingene begynte i 1966, og arealet til sjøisen ved Grønland har bare noen få ganger tidligere vært mindre enn i sommer.

Dette er noen av konklusjonene i en ny forskningsrapport fra den amerikanske offentlige etaten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Endringene beskrives som «dramatiske» og sannsynligvis umulige å reversere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Temperatur i Arktis

ARKTIS: Bildet viser endring i temperatur på jordoverflaten fra 1981 til 2008.

Foto: NASA IMAGE / Afp

Kan bli kaldt i Europa

Mye tyder på at endringene i Arktis også påvirker været andre steder.

– Høyere temperaturer og mindre permafrost, snødekke, isbreer og sjøis i Arktis har vidtrekkende konsekvenser for fysiske og biologiske systemer i andre deler av verden, sier Jane Lubchenco ved NOAA.

Paradoksalt nok har forskerne funnet tegn til at varmere vær i Arktis forrige vinter kan ha ført til mer snø og strengere kulde i USA og Nord-Europa.

Fenomenet har sammenheng med vindsystemer som endrer seg når temperaturen stiger på toppen av kloden. Vanligvis ligger kald luft stabilt i Arktis i vintermånedene, men i fjor høst begynte det i stedet å blåse fra nord til sør.

– Global oppvarming betyr ikke bare at det blir varmere over alt. Oppvarmingen skaper slike komplekse situasjoner, sier havforsker Jim Overland.