– Kan utvikle seg til orkan

Farlig vær kan treffe en stor del av landet, fra Hordaland til Nordland, på fredag og lørdag. Nå øker meteorologene overvåkningen av været.

Veltet tre og prognose for vindkast

KRAFTIGE SAKER: Prognosene viser at det kan blåse sørvestlig orkan langs kysten. I innlandet kan det bli kraftige vindkast. Ting kan fly gjennom luften og trær kan knekke, sier meteorologen. Bildet viser et tre som gav etter for Dagmars krefter i 2011.

Foto: Montasje NRK/MET

Værkartene til statsmeteorolog Geir Otter Fagerlid viser at svært ødeleggende vind kan treffe Norge ved inngangen til helgen.

Geir Ottar Fagerlid

UVÆRET KAN FÅ NAVN: – Dersom varslene ikke endrer seg vil dette uværet få navn og defineres som ekstremvær, sier Fagerlid.

Foto: Meteorologisk Institutt
Usikker lavtrykksbane, prognose for fredag 29. januar 2016

USIKKERT: Lavtrykket kan endra bane og da kommer den sterkeste vinden andre steder. Meteorologene oppdaterer varselet sitt jevnlig.

Foto: MET

– Det ser ut til å utvikle seg en orkan som kan gi vind over større deler av landet, sier meteorologen.

Orkan er den kraftigste vinden på Beaufort vindskala. Slik vind forekommer meget sjelden og kan gi uvanlig store ødeleggelser på land, ifølge skalaen.

– Det kan være lurt å holde seg inne når det står på som verst, men folk må selv bestemme. Det kan komme ting fykende og trær kan falle, sier meteorologen.

Mest vind fra Stad til Rørvik?

Nå går Fagerlid og kollegene ut med såkalt fase-A varsel for en stor del av kystfylkene, fra Hordaland til og med Nordland, sør for Bodø.

Vinden kommer først i sør (fredag ettermiddag), deretter flytter den seg nordover (lørdag formiddag).

– Det er nok ett område som får sterkere vind enn andre og vi tror det kan bli området fra Stad til Rørvik, sier Fagerlid som likevel velger å gå bredt ut og advare. Lavtrykket kan endre bane. Mye er fortsatt usikkert.

– Det er viktig å involvere mange områder, så snevrer vi heller inn når vi lager neste værvarsel. Ellers får ikke folk tid til å forberede seg.

– Hordaland er i randsonen, men vi tar det med i tilfelle, sier meteorologen.

Værkart fredag 29. januar

DETTE SKJER: Tidlig fredag vokser et lavtrykk frem og meteorologene venter at det vil utvikle seg til orkan i området rundt Færøyene. Fredag ettermiddag og kveld kan det bevege seg inn mot Vestlandet og Trøndelag, tidlig lørdag også Nordland. Banen til lavtrykket er fremdeles usikker og det har betydning både for vindstyrke og område som blir rammet.

Foto: MET

Kraftige vindkast i innlandet

Vinden skal blåse fra sørvest. For den værutsatte kyststripen er ikke dette den verste vindretningen: Det er vestavinden som gjør mest skade.

Prognoser for vindkast
Foto: MET

Fordi vinden blir såpass kraftig er det likevel fare for både liv og verdier, sier Fagerlid.

– Det er det som er skummelt. Selv om det er høyest middelvind ved kysten er det kastene som kan gi skade innover i landet.

I innlandet vil det bli store lokale forskjeller. Noen steder kan det bli helt vindstille, andre steder kan få vindkast opp i 35-45 meter i sekundet, forklarer meteorologen.

– Dagmar og Nyttårsorkanen var sterkere

Fredagens uvær kan treffe hardest på Nordvestlandet, en del av Norge som tidligere har hatt skremmende møter med orkaner.

Under nyttårsorkanen i 1992 og da Dagmar herjet i romjulen 2011 kom vinden rett fra vest. Denne gang blir det altså en noe snillere sørvestlig retning på vinden.

– Vi har nok opplevd langt verre enn det som kommer på fredag. Jeg tror både Dagmar og nyttårsorkanen var sterkere, avslutter Fagerlid.

Seilbåt på land i Molde

DAGMAR 2011: En seilbåt havnet på land i Molde under ekstremværet Dagmar. Ødeleggelsene var enorme.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK / NRK